Fästingar på hästar – Förebygga och behandla Borrelia

Fästingar på hästar

Välkommen till vår artikel om fästingar på hästar och hur du kan förebygga och behandla Borreliainfektioner hos hästar. Fästingar på hästar är ett allvarligt problem som kan orsaka hälsoproblem för våra älskade djur. Därför är det viktigt att vara uppmärksam på att förebygga fästingar på hästar, samt hur man tar bort dem om de redan har bitit.

Fästingar är små, parasitära insekter som livnär sig på blod från värddjur, inklusive hästar. De finns överallt i naturen och är särskilt aktiva under sommarmånaderna. Tyvärr kan fästingar överföra sjukdomar som Borrelia till hästar, vilket kan få allvarliga konsekvenser för hästens hälsa.

I den här artikeln kommer vi att förklara vad fästingar är, varför det är viktigt att förhindra och ta bort dem från hästar, och hur man identifierar och tar bort fästingar på ett säkert sätt. Vi kommer även att fördjupa oss i Borreliainfektioner hos hästar, inklusive symtom, behandling och riskfaktorer.

Vårt mål är att ge dig nödvändig kunskap och råd för att skydda dina hästar från fästingar och Borrelia-infektioner. Genom att följa våra effektiva förebyggande och behandlingsstrategier kan du behålla din hästs hälsa och välbefinnande.

Vad är fästingar?

Fästingar är små parasitära insekter som tillhör klassen spindeldjur. De är kända för att suga blod från sin värd och kan utgöra ett hot mot djurhälsan. Fästingar går igenom en livscykel som inkluderar äggläggning, larver, nymfer och vuxna fästingar. Ett intressant faktum är att fästingar är nära besläktade med naturen och finns i tätt bevuxna områden som skogar, gräsmarker och högt gräs.

Hos hästar sitter fästingar ofta i områden på kroppen där huden är tunnare, till exempel mellan öronen, runt manen och längs hästens ben. Det är viktigt att förstå att fästingar utgör en risk för hästens hälsa. De kan inte bara orsaka obehag och irritation, utan de kan också överföra allvarliga sjukdomar, inklusive Borrelia.

Därför är det avgörande att vara medveten om fästingar och vidta nödvändiga åtgärder för att förhindra och ta bort dem från hästar. Genom att använda relevant hästutrustning och följa effektiva fästingförebyggande metoder kan du minska risken för fästingburna sjukdomar och skydda hästens hälsa och välbefinnande.

Riskfaktorer för fästingar på hästar

Fästingar utgör en betydande risk för hästarnas hälsa och välbefinnande. För att förstå hur man bäst förebygger och hanterar fästingangrepp på hästar är det viktigt att känna till de riskfaktorer som kan bidra till en ökad exponering för dessa skadliga parasiter.

Geografiskt läge

Fästingar är vanligare i vissa områden än andra. Hästägare i områden med hög fästingpopulation bör vara särskilt medvetna om risken och vidta extra försiktighetsåtgärder för att skydda sina hästar.

Säsong

Fästingaktiviteten är vanligtvis högst på våren och sommaren när vädret är varmare. Det är under dessa perioder som hästar är mest mottagliga för fästingangrepp. Därför är det viktigt att intensifiera fästingborttagningsåtgärder och förebyggande behandlingar under dessa månader.

Förhållandena i ladugården

En ladugård med högt gräs och växtlighet kan locka fästingar. Det är viktigt att hålla en ren och snygg miljö för att minimera fästingaktiviteten runt hästarna. Frekvent rengöring, klippning och lämpliga insektsmedel kan vara effektiva åtgärder för att minska fästingangrepp.

Hästens ålder och hälsa

Äldre och försvagade hästar kan vara mer mottagliga för fästingangrepp och de sjukdomar som fästingar kan överföra. Det är viktigt att upprätthålla en frisk och stark immunitet hos hästen för att minska risken för fästingburen sjukdom.

Genom att vara medveten om dessa riskfaktorer kan hästägare vidta nödvändiga åtgärder för att skydda sina hästar från fästingar och de faror de utgör.

Riskfaktorer Effekter
Geografiskt läge Ökad exponering för fästingar
Säsong Fästingens aktivitet är högst på våren och sommaren
Förhållandena i ladugården Stallmiljö med högt gräs och växtlighet lockar fästingar
Hästens ålder och hälsa Äldre och försvagade hästar är mer mottagliga för fästingangrepp


Identifiering av fästingar på hästar

För att effektivt kunna förebygga och behandla fästingar på hästar är det viktigt att kunna identifiera dessa parasiter korrekt. Genom att kunna känna igen fästingar och känna till deras utseende och placering på hästens kropp kan du reagera snabbt och vidta nödvändiga åtgärder.

Utseende och placering av fästingar på hästar

  • Utseende: Fästingar är små blodsugande parasiter som kan variera i storlek och färg beroende på deras utvecklingsstadium. De vuxna fästingarna kan bli upp till 2-3 mm stora och har åtta ben.
  • Plats: Fästingar kan hittas var som helst på hästens kropp, men föredragna områden är halsen, manken, under magen, runt öronen och på benen.

Det är viktigt att undersöka hästens kropp noggrant för att identifiera fästingar. Du bör leta efter små, mörka fläckar som rör sig eller fäster på huden. Tänk på att unga fästingar kan vara mycket små och svåra att upptäcka med blotta ögat.

Fästingrelaterade sjukdomar hos hästar

Fästingar kan överföra olika sjukdomar till hästar genom bett. Några av de vanligaste fästingrelaterade sjukdomarna hos hästar inkluderar:

  • Borrelia: En bakteriell infektion som kan leda till svåra symtom som hälta, smärta och feber.
  • Anaplasmos: En infektion orsakad av bakterier som kan ge symtom som feber, förlamning och andningssvårigheter.
  • Piroplasmos: En parasitisk sjukdom som kan ge symtom som nedsatt aptit, feber och depression.

Det är viktigt att vara medveten om symtom och tecken på dessa sjukdomar om du misstänker att din häst har varit utsatt för fästingar. Snabb identifiering och behandling av fästingburna sjukdomar kan bidra till bättre prognos och återhämtning för hästen.

Förebyggande av fästingar på hästar

När det gäller att förebygga fästingar på hästar finns det olika metoder du kan använda för att minimera risken för angrepp. Ett effektivt tillvägagångssätt är att använda insektsmedel som kan appliceras på hästens hud och päls. Dessa medel hjälper till att avskräcka fästingar och andra insekter.

En annan viktig förebyggande åtgärd är fästingvaccination. Genom att vaccinera hästen mot fästingburna sjukdomar som Borrelia kan risken för infektion minskas. Det rekommenderas att prata med en veterinär för mer information om fästingvaccination och det bästa sättet att skydda din häst.

Dessutom är det viktigt att hålla en ren och välskött ladugård och utrustning. Fästingar trivs i fuktiga och smutsiga omgivningar, så genom att hålla hästens omgivning ren och snygg kan du minska risken för fästingangrepp.

Borttagning av fästingar på hästar

I kampen mot fästingar är det avgörande att ta bort dem från hästar på ett säkert och effektivt sätt. Det här avsnittet ger dig information om olika verktyg och tekniker för att ta bort fästingar, samt vikten av att undvika att skada hästens hud under processen.

För att ta bort fästingar på rätt sätt är det viktigt att ha rätt utrustning. En fästingborttagare eller fästingtång är ett viktigt verktyg för att ta bort fästingar från hästens hud. Det är viktigt att välja en fästingborttagare av god kvalitet som gör det enkelt och säkert att ta bort fästingarna utan att lämna huvudet kvar i huden.

Dricks: Börja med att spraya lite desinficerande vätska eller sprit på fästingen för att bedöva den och minska risken för infektion. Använd sedan fästingborttagaren för att försiktigt ta tag i fästingen nära hästens hud och dra den rakt ut med en mjuk och stadig rörelse. Undvik att vrida eller krossa fästingen under borttagning, eftersom detta kan släppa ut smittsamt material på hästens hud.

En annan metod för att ta bort fästingar är att använda en fästingborttagare. Dessa enheter fungerar genom att generera värme som gör att fästingen släpper sitt grepp och faller av hästen. Var dock försiktig när du använder värme på hästens hud och undvik att överhetta området.

Det är viktigt att komma ihåg att om du inte är bekant med fästingborttagning eller är orolig för att skada hästen, är det bäst att kontakta en veterinär eller en erfaren fackman för att få hjälp.

"När man tar bort fästingar är det viktigt att vara försiktig och undvika att skada hästens hud." - Veterinär Anna Jensen

Här är en översikt över några säkra och effektiva tekniker för att ta bort fästingar på hästar:

Metod Metod
Fästingborttagare Använd en fästingborttagare eller fästingtång för att ta tag i fästingen och dra den rakt ut i en mjuk rörelse.
Inställning av flottan Applicera värme för att få fästingen att släppa sitt grepp och falla av hästen.


Tänk alltid på att desinficera området efter att du tagit bort fästingar och håll utkik efter eventuella tecken på infektion hos hästen. Om du misstänker att hästen kan ha smittats av en fästingburen sjukdom som Borrelia bör du kontakta en veterinär för vidare undersökning och behandling.

Borreliainfektioner hos hästar

Borreliainfektioner är en allvarlig sjukdom som kan påverka hästarnas hälsa. Det är viktigt att vara medveten om symtomen så att sjukdomen kan diagnostiseras och behandlas i tid.

Symtom på Borreliainfektioner hos hästar

Borreliainfektioner kan ge en mängd olika symtom hos hästar. Dessa kan inkludera:

  • Omväxlande hälta
  • Hälta
  • Ömhet och svullnad i leder och muskler
  • Feber
  • Minskad aptit och trötthet

Det är viktigt att komma ihåg att symtomen kan variera och vissa hästar kan uppleva svårare manifestationer av sjukdomen än andra.

Diagnostik av Borreliainfektioner hos hästar

För att diagnostisera en Borreliainfektion hos häst tar veterinären vanligtvis blodprover och gör en noggrann klinisk undersökning. Med hjälp av serologiska och molekylära tester kan veterinären identifiera förekomsten av Borrelia-bakterier eller antikroppar mot bakterierna.

Behandling av Borreliainfektioner hos hästar

Behandlingen av Borrelia-infektioner hos hästar innebär vanligtvis användning av antibiotika, såsom doxycyklin, under en period av flera veckor. I vissa fall kan stödjande vård också behövas för att lindra symtomen och påskynda läkningsprocessen. Det är viktigt att noga följa veterinärens instruktioner för att säkerställa en framgångsrik behandling.

Potentiella komplikationer

Om en Borreliainfektion hos häst inte behandlas i tid kan det resultera i allvarliga komplikationer. Dessa kan innefatta kronisk heshet, ledproblem och andra långvariga hälsoproblem. Därför är det avgörande att reagera snabbt och söka veterinärhjälp om man misstänker en Borreliainfektion.

Symtom på Borreliainfektion hos hästar Diagnostik av Borreliainfektion hos hästar Behandling av Borreliainfektion hos hästar
Omväxlande hälta Blodprov Antibiotika (t.ex. doxycyklin)
Hälta Klinisk undersökning Stödjande behandling
Ömhet och svullnad i leder och muskler Serologiska och molekylära tester
Feber
Minskad aptit och trötthet
Det är viktigt att vara medveten om symtomen på en Borreliainfektion hos hästar och snabbt söka veterinärhjälp för att säkerställa en effektiv behandling.

Risken för Borreliainfektion från fästingar

Borreliainfektioner är ett allvarligt problem inom hästvård, eftersom fästingar kan vara bärare av denna farliga sjukdom. Det orsakar en rad hälsoproblem hos hästar och kan få långsiktiga konsekvenser om det inte behandlas i tid. Det är viktigt att förstå risken för Borrelia-smitta från fästingar för att kunna vidta lämpliga åtgärder för att skydda våra hästar.

Fästingar kan överföra Borrelia-infektioner till hästar när de biter och livnär sig på sin värdorganism. Dessa blodsugande parasiter kan infekteras med Borrelia-bakterien och sprida den till hästens blodomlopp under utfodring. När infektionen väl har överförts kan den börja påverka hästen och ge symtom som hälta, stelhet, trötthet och feber.

Det finns flera faktorer som ökar risken för Borreliainfektion hos hästar. Geografiskt läge spelar en viktig roll då områden med hög fästingtäthet och hög förekomst av Borreliainfektioner löper större risk. Tiden på året är också avgörande, eftersom fästingar är mest aktiva under varmare månader och kan vara vanligare i vissa regioner. Dessutom kan dåliga hygienförhållanden i stall och olämplig hästskötsel öka risken för fästingburen sjukdom.

För att minimera risken för Borreliainfektion hos hästar är det viktigt att följa lämpliga förebyggande åtgärder. Att etablera rutinmässigt fästingskydd med hjälp av effektiva insektsmedel kan minska fästingangrepp och därmed risken för infektion. Att regelbundet inspektera hästar för fästingar och ta bort dem snabbt är också viktigt. Laget och utrustningen måste rengöras och underhållas regelbundet för att skapa en miljö som är mindre attraktiv för fästingar.

Det är också viktigt att hålla sig uppdaterad med den senaste forskningen och rekommendationerna kring fästingbekämpning hos hästar. Rådfråga din veterinär för råd om program för förebyggande av fästingar, vacciner och andra strategier för att minimera risken för Borrelia-infektion hos hästar. Genom att vara medvetna om risken och vidta nödvändiga försiktighetsåtgärder kan vi bidra till att hålla våra hästar friska och fria från Borrelia-smitta.

Riskfaktorer för Borreliainfektion hos hästar Förebyggande åtgärder
Geografiskt läge med hög fästingtäthet Etablering av rutinmässigt fästingskydd med effektiva insektsmedel
Högsäsong för fästingar (varma månader) Regelbunden inspektion av hästar för fästingar och deras avlägsnande snabbt
Dåliga hygienförhållanden i stall och olämpligt hästbeteende Rengöring och underhåll av team och utrustning
Rådfråga din veterinär för råd om program för förebyggande av fästingar, vacciner och andra strategier


Behandling av Borreliainfektioner hos hästar

När det gäller att behandla Borrelia-infektioner hos hästar finns det olika alternativ att överväga. Den primära behandlingen är antibiotika, som är effektiva för att bekämpa infektionen. Det finns flera olika typer av antibiotika som kan användas för att behandla Borrelia-infektioner hos hästar, inklusive tetracykliner, penicilliner och cefalosporiner.

Det är viktigt att välja rätt dos och längd på antibiotikabehandlingen i samråd med veterinär, eftersom det kan variera beroende på infektionens svårighetsgrad och hästens individuella behov. Korrekt efterlevnad av behandlingsregimen är avgörande för att säkerställa effektiviteten av antibiotika mot Borrelia-infektionen.

Utöver antibiotika kan stödjande vård vara nödvändig för hästar som lider av Borrelia-infektioner. Detta kan innefatta smärtstillande medel för att lindra smärta och inflammation, antiinflammatoriska medel för att minska inflammation och stödjande terapi för att hjälpa hästens immunsystem att bekämpa infektionen.

Prognosen för hästar med Borreliainfektion varierar och beror på flera faktorer, bland annat infektionens svårighetsgrad, tidig upptäckt och korrekt behandling samt hästens allmänna hälsa. Tidig diagnos och snabb behandling är avgörande för att förbättra prognosen och minimera risken för potentiella komplikationer.

Noggrann behandling av Borrelia-infektioner hos hästar är avgörande för att säkerställa att de får nödvändig vård och återhämtning. Rådgör alltid med en veterinär för att få den bästa behandlingsplanen för din häst.

Behandlingsmöjligheter för Borreliainfektioner hos hästar Fördel Nackdelar
Antibiotika
  • Effektiv för att bekämpa infektionen
  • Flera typer av antibiotika tillgängliga
  • Kan ha biverkningar
  • Kräver korrekt dos och varaktighet
Stödjande behandling
  • Lindrar smärta och inflammation
  • Minskar inflammation
  • Stöder immunförsvaret
  • Kräver noggrann dosering
  • Kan bli dyrt


Vikten av regelbundna kontroller av hästar för fästingar och Borrelia

Att regelbundet kontrollera hästar för fästingar är avgörande för att behålla deras hälsa och välbefinnande. Fästingar är utbredda i många områden och utgör en potentiell risk för Borreliainfektioner som kan påverka hästens hälsa negativt.

Genom att göra regelbundna kontroller på hästar kan fästingar upptäckas och avlägsnas i ett tidigt skede, innan de har möjlighet att överföra Borrelia eller andra sjukdomar till hästen. Det rekommenderas att kontrollera hästen dagligen, särskilt efter promenader i naturen eller närkontakt med andra djur, där risken för fästingbett är högre.

När du kontrollerar din häst för fästingar är det viktigt att vara uppmärksam på typiska angreppsområden som huvud, hals, manke, ben och mage. Fästingar kan vara små och lätt förbises, så det är viktigt att vara noggrann och noggrann under undersökningen.

Hittar du en fästing på din häst måste den tas bort ordentligt och försiktigt. Använd lämplig utrustning, såsom fästingpincett eller pincett, och se till att ta bort hela fästingen, inklusive mundelarna, för att undvika infektion. Övervaka sedan området runt bettplatsen för tecken på inflammation eller irritation.

Förutom att kolla efter fästingar är det också viktigt att vara uppmärksam på tecken på en Borreliainfektion hos din häst. Symtom kan vara stelhet, hälta, feber, aptitlöshet och beteendeförändringar. Om du märker dessa symtom är det viktigt att söka veterinärvård så snart som möjligt.

Förebyggande är alltid bättre än att bota, så för att minimera risken för fästingbett och Borreliainfektion hos din häst är det viktigt att följa effektiva fästingförebyggande metoder. Detta kan inkludera användning av insektsmedel, regelbunden rengöring av lador och utrustning och övervägande av fästingvaccination om så är lämpligt.

Genom att vidta dessa försiktighetsåtgärder och utföra regelbundna kontroller av hästar för fästingar kan du hjälpa till att skydda din häst från potentiella infektioner och bibehålla dess hälsa och välbefinnande.

Effektiva strategier för förebyggande av fästing och behandling för hästar

Att förhindra fästingangrepp och effektivt hantera Borreliainfektioner hos hästar är av yttersta vikt för deras hälsa och välbefinnande. Här är några konkreta strategier och råd som kan hjälpa dig att skydda dina hästar från fästingar och minimera risken för infektion.

Strategier för förebyggande av naturliga fästingar

  • Regelbundet bete på öppna fält och begränsade ytor med låg vegetation kan minska risken för fästingangrepp.
  • Att underhålla skogsområden och undvika högt gräs och buskar runt hästhagen kan bidra till att minska förekomsten av fästingar.
  • Att använda naturliga insektsmedel, som eteriska oljor som citronella och eukalyptus, kan hjälpa till att hålla fästingar borta från hästen.

Strategier för förebyggande av kemiska fästingar

  • Användning av fästingskyddsmedel som spot-on preparat, fästinghalsband och sprayer kan effektivt stöta bort och döda fästingar på hästen.
  • Inspektera området runt hagen och besöksplatser regelbundet för fästingar och använd bekämpningsmedel eller fästingmedel vid behov.

Anpassning av förebyggande planer

Varje häst är unik och det är viktigt att anpassa förebyggande planer till den enskilda hästen. Här är några faktorer du bör tänka på:

  • Geografisk plats: Vissa områden är mer benägna att få fästingar än andra. Var medveten om områdets risk och anpassa din förebyggande strategi därefter.
  • Hästens aktivitetsnivå och motionsmöjligheter: Hästar som används för ridning och tävlingar utomhus kan vara mer utsatta för fästingar. Överväg att öka förebyggande åtgärder för dessa hästar.
  • Allergier och känslighet: Vissa hästar kan få allergiska reaktioner på fästingbett, så det är viktigt att vara extra uppmärksam på förebyggande.

Att implementera effektiva strategier för förebyggande av fästing och behandling är avgörande för att säkerställa hästens hälsa och välbefinnande. Genom att kombinera både naturliga och kemiska metoder och anpassa planerna efter den enskilda hästen kan du minimera risken för fästingangrepp och Borrelia-infektioner och behålla din hästs hälsa i toppform.

Strategier för förebyggande av fästing och behandling effektivitet
Strategier för förebyggande av naturliga fästingar Hjälper till att minska fästingaktiviteten men kan inte garantera fullständigt skydd
Strategier för förebyggande av kemiska fästingar Effektiv för att stöta bort och döda fästingar, men kan ha biverkningar eller allergiska reaktioner hos vissa hästar
Anpassning av förebyggande planer Kan öka effektiviteten i förebyggande strategier genom att ta hänsyn till individuella behov och riskfaktorer

FAQ

Vad är fästingar?

Fästingar är små blodsugande parasiter som tillhör klassen spindlar. De finns överallt i naturen och kan attackera både djur och människor. Hos hästar finns fästingar vanligtvis i betesområden, nära träd och buskar.

Vilka är riskfaktorerna för fästingar på hästar?

Det finns flera faktorer som kan öka risken för fästingangrepp på hästar. Dessa inkluderar geografiskt läge, årstid, förhållanden i ladugården samt hästens ålder och hälsa. Hästar som vistas i områden med hög fästingpopulation är särskilt utsatta.

Hur identifierar man fästingar på hästar?

Fästingar på hästar kan vara svåra att upptäcka på grund av sin ringa storlek och förmåga att gömma sig i hästens päls. Det är viktigt att undersöka hästen noggrant, särskilt i områden med tunn päls eller där fästingar vanligtvis förekommer, som runt öronen, manen och svanskotan.

Hur kan man förhindra fästingar på hästar?

Det finns flera metoder för att förhindra fästingar på hästar. Dessa inkluderar användning av insektsmedel, fästingvaccination och korrekt underhåll av hästens stall och utrustning. Det är också viktigt att hålla betesområden fria från högt gräs och buskar, eftersom detta skapar en mindre attraktiv miljö för fästingar.

Hur tar man bort fästingar från hästar?

När man tar bort fästingar från hästar är det viktigt att göra det på ett säkert och effektivt sätt för att undvika att skada hästens hud. Det rekommenderas att använda fästingpincett eller pincett för att försiktigt dra ut fästingen ur hästens hud utan att klämma eller vrida sig. Efter att fästingen tagits bort måste området desinficeras.

Vad är Borrelia-infektioner hos hästar?

Borreliainfektioner hos häst orsakas av bakterien Borrelia burgdorferi, som överförs genom fästingbett. Infektionen kan ge olika symtom hos hästar, bland annat hälta, feber, viktminskning och muskelstelhet. Tidig diagnos och behandling är viktig för att förhindra allvarliga komplikationer.

Hur smittar Borrelia från fästingar till hästar?

Fästingar kan överföra Borreliainfektion till hästar när de biter i hästens hud och börjar suga blod. Bakterierna kan överföras från fästingen till hästen under denna process. Det är därför viktigt att ta bort fästingar från hästar så snart som möjligt för att minska risken för infektion.

Hur behandlas Borreliainfektioner hos hästar?

Behandlingen av Borrelia-infektioner hos hästar innebär vanligtvis användning av antibiotika, såsom doxycyklin, under en period av flera veckor. Dessutom kan stödbehandling vara nödvändig för att lindra symtomen och stödja hästens hälsa. Tidig diagnos och behandling är avgörande för en framgångsrik prognos.

Varför är regelbunden besiktning av hästar viktigt för att upptäcka fästingar och Borreliasmitta?

Regelbundna kontroller av hästar för fästingar är viktiga för att upptäcka tidiga infektioner och minska risken för komplikationer. Att övervaka hästens hud och uppmärksamma symtom på Borreliainfektion, som feber och hälta, kan innebära tidig behandling och bättre prognos för hästens hälsa.

Vilka är effektiva strategier för att förebygga och behandla fästingar på hästar?

Effektiva strategier för att förebygga fästingar på hästar inkluderar användning av insektsmedel, fästingvaccination och noggrant underhåll av hästens stall och utrustning. Vid behandling av fästingburna infektioner, som t.ex Borreliainfektioner är det viktigt att söka veterinärvård och följa rekommenderade behandlingsprotokoll.

Vilken betydelse har vård och hälsoövervakning av hästar i förhållande till fästingar och Borreliasmitta?

Vård och hälsoövervakning av hästar spelar en avgörande roll i förebyggande och behandling av fästingar och Borreliainfektion. Detta inkluderar regelbundna kontroller efter fästingar, korrekt underhåll av hästens stall och utrustning samt uppmärksamhet på hästens allmänna hälsa. Tidig upptäckt och behandling kan förhindra allvarliga komplikationer.

Ska jag vaccinera min häst mot fästingburna sjukdomar?

Vaccination mot fästingburna sjukdomar kan vara ett effektivt sätt att förebygga vissa infektioner. Rådfråga din veterinär om vaccination som rekommenderas för din häst, baserat på dess riskprofil och exponering för fästingar.

Tillbaka till blogg