Falabella: fakta och information om rasen

Falabellahästen är en unik och fascinerande hästras känd för sin ovanliga storlek och imponerande historia. Dessa miniatyrhästar kommer från Argentina och har en mycket speciell plats i hästvärlden på grund av deras egenskaper, avel, användning, skötsel och träning.

Fakta om Falabella

Typ Miniatyrhäst
Ursprung Argentina
Distribution Argentina, USA och Europa. Rasen är inte utbredd
Blod Varmt blod
Färg Alla färger
Storlek Max 92 cm

Egenskaper hos Falabella

Egenskaper
Husdjur, körponny, ridponny för barn
Humör Vänlig, uppmärksam, barnvänlig

Ursprung och historia

Falabellahästens historia börjar på 1800-talet, i Argentina, där Juan Falabella, en italiensk invandrare, startade arbetet med att föda upp dessa små hästar. Han började med att korsa lokala argentinska hästar med små europeiska raser som shetlandsponnyer, miniatyrhästar och små spanska hästar. Efter decennier av selektiv avel och noggrant urval av de minsta individerna, uppnådde familjen Falabella det de hade arbetat så hårt för - en ny ras av miniatyrhästar. Denna ras blev känd som "Falabella Miniature Horse."

Idag är Falabellahästen fortfarande baserad på samma avelsprogram som startat av Juan Falabella och hans ättlingar. Dessa hästar är erkända som världens minsta hästras och är eftertraktade över hela världen.

Egenskaper

Falabellahästar är kända för sina imponerande egenskaper som skiljer dem från andra hästraser:

 • Storlek: Dessa hästar mäter vanligtvis mellan 70 och 86 cm i axelhöjd, vilket gör dem till de minsta hästarna i världen.
 • Utseende: De har ett elegant och harmoniskt utseende, med välproportionerade kroppar och ett raffinerat huvud.
 • Färger: Falabellahästar finns i en mängd olika färger, inklusive svart, brun, grå, mögel och palomino.
 • Personlighet: De är kända för sin vänliga och intelligenta natur. De är lätta att träna och har ett starkt band med sina ägare.

Avel och gener

Uppfödningen av Falabellahästar kräver stor omsorg och precision. Selektiv avel är nyckeln till att bibehålla rasens miniatyrstorlek och egenskaper. För att uppnå detta genomför uppfödare ett strikt urval där endast de minsta och mest raffinerade hästarna får avla. Detta har resulterat i att Falabellahästarna har behållit sina egenskaper genom generationer.

När det kommer till gener har Falabellahästar en normal livslängd på 25-35 år, vilket är imponerande för hästar av deras storlek. De har färre hälsoproblem jämfört med större raser och är generellt robusta och friska.

Ansökan och arbete

Även om Falabella-hästar inte är tillräckligt stora för att bära vuxna ryttare, har de många användningsområden:

 • Husdjur: Många människor runt om i världen håller Falabella-hästar som husdjur på grund av deras vänliga och välkomnande natur.
 • Terapihästar: De används i terapiprogram för personer med funktionsnedsättning och andra särskilda behov på grund av deras tålamod och vänlighet.
 • Utställningar: Falabellahästar deltar ofta i utställningar på grund av deras estetiska tilltalande och sällsynthet.
 • Körning: De används även för bogsering av små vagnar och vagnskörning.

Vård och träning

Skötsel av Falabellahästar kräver ett liknande tillvägagångssätt för vård av större hästraser. Det inkluderar:

 • Utfodring: De måste ha en balanserad kost med högkvalitativt hö, gräs och spannmål.
 • Hygien: Regelbunden borstning och rengöring av hovar är viktigt för att behålla deras hälsa och utseende.
 • Veterinärvård: Regelbundna veterinärkontroller och vaccinationer är avgörande för att hålla dem friska.

När det kommer till träning är Falabella-hästar intelligenta och ivriga att lära sig. De lämpar sig för träning i grundläggande lydnadskommandon och kan även delta i tävlingar som dressyr och hoppning.

Tillbaka till blogg