Hälta hos hästar: orsaker, symtom och behandling

Hälta, även känd som laminit, är en allvarlig sjukdom hos hästar som kan orsaka betydande smärta och potentiellt permanent skada på hästens hovar. Hälta påverkar hovens laminae, de vävnader som binder hovbenet till hovkapseln. När dessa vävnader blir inflammerade kan det leda till separation mellan hovbenet och hovkapseln, vilket kan resultera i att hovbenet roterar eller sjunker (se bild nedan).

Orsaker till hälta

Hälta kan utlösas av ett antal faktorer, inklusive:

 1. Överdrivet intag av socker och stärkelse : Hästar som äter stora mängder spannmål eller gräs med hög sockerhalt är i riskzonen. Det stör hästens matsmältningssystem och kan leda till en ökning av gifter som påverkar blodtillförseln till hovarna.

 2. Övervikt : Överviktiga hästar bär mer vikt på sina hovar, vilket kan sätta extra press på laminae och utlösa hälta.

 3. Överdrivet intag av frodigt gräs : Speciellt på våren, när gräset är särskilt rikt på näringsämnen, kan det leda till ett plötsligt ökat sockerintag.

 4. Stress och överbelastning : Hårt arbete på hårt underlag kan leda till hälta, särskilt hos hästar som inte är vana vid den typen av arbete.

 5. Hormonella obalanser : Tillstånd som Cushings syndrom kan öka risken för hälta då de påverkar hästens hormonbalans.

Symtom på förstoppning

Det är viktigt att kunna känna igen symtomen på hälta tidigt, eftersom snabb behandling kan förbättra prognosen. Några vanliga tecken inkluderar:

 • Halthet : Hästen kan verka halt eller ovillig att röra sig.
 • Stel gång : Hästen kan gå med stela ben och försöka undvika att lägga vikt på de drabbade hovarna.
 • Smärtkänslighet : Hästen kan vara känslig för att röra vid hovarna.
 • Onormala positioner : Hästen kan stå med vikten förskjuten till bakbenen för att avlasta frambenen.
 • Het hov : Hovarna kan kännas varma vid beröring.

Behandling och förebyggande

Behandling av hälta kräver ofta en kombination av veterinärvård, korrekt hovvård och förändringar i utfodring och skötsel.

 1. Veterinärbehandling : Veterinären kan ordinera antiinflammatoriska läkemedel för att minska inflammation och smärta. I svåra fall kan operation vara nödvändig.

 2. Korrekt utfodring : Det är viktigt att kontrollera hästens kost för att undvika mat som är rik på socker och stärkelse. Övervakning av gräsintag och användning av en lämplig diet kan vara nödvändig.

 3. Viktminskning : Om hästen är överviktig bör ett viktminskningsprogram påbörjas som inkluderar regelbunden motion och en kontrollerad diet.

 4. Korrekt hovvård : Regelbundna besök hos en kvalificerad hovslagare kan hjälpa till att upprätthålla hovhälsa och förhindra hälta. Korrekt trimning och vid behov specialskor kan avlasta hoven.

 5. Förebyggande av stress : Undvik överansträngning och se till att hästen får tillräckligt med vila.

Slutgiltiga tankar

Laminit är ett komplext och smärtsamt tillstånd som kräver uppmärksamhet och noggrann hantering. Genom att förstå orsakerna och symtomen, samt genomföra förebyggande åtgärder, kan du avsevärt minska risken för att hästen ska utveckla denna sjukdom. Regelbundet samråd med veterinärer och hovslagare är viktigt för att säkerställa att hästen förblir frisk och glad.

Tillbaka till blogg