Skillnaden mellan insektstäcken och eksemtäcken för hästar

När det gäller att skydda våra hästar från väder och vind finns det många olika täcken att välja mellan. Två av de mest specifika typerna är insektsfiltar och eksemfiltar. Även om de kan verka lika vid första anblicken tjänar de olika syften och har unika egenskaper som gör dem bäst lämpade för olika situationer. I det här blogginlägget kommer vi att dyka ner i skillnaderna mellan insektstäcken och eksemtäcken, så att du kan välja rätt för din häst.

Insektsfiltar

Syfte: Insektstäcken är designade för att skydda hästen från insekter som flugor, myggor och fästingar som kan vara irriterande och potentiellt bära på sjukdomar.

Material: De är ofta gjorda av lätta material som andas, såsom meshtyg, som låter luften cirkulera så att hästen inte överhettas samtidigt som den skyddas.

Design: Insektsfiltar täcker vanligtvis en stor del av hästens kropp, inklusive halsen och ibland även magen. Många modeller har även en skyddshuva för att täcka hästens huvud.

Fördel:

  • Skyddar mot bitande och stickande insekter.
  • Kan minska stress och obehag hos hästen.
  • Andningsbart material förhindrar överhettning.

Nackdelar:

  • Kan vara mindre effektivt mot de minsta insekterna som kan ta sig igenom nättyget.
  • Kräver rätt passform för att förhindra att insekter kommer under täcket.

Eksemfiltar

Syfte: Eksemtäcken är speciellt utformade för hästar som lider av sommareksem (även känt som sweet itch), vilket är en allergisk reaktion på bett av kvalster (små flugor).

Material: Dessa filtar är gjorda av tätt vävt material som hindrar även de minsta insekterna från att tränga in. Materialet är ofta även UV-beständigt för att skydda mot solens strålar som kan förvärra eksem.

Design: Eksemtäcken täcker vanligtvis hela hästens kropp, inklusive mage, hals och ofta svansen. De har en tät passform för att säkerställa att insekter inte kan tränga in.

Fördel:

  • Ger ett omfattande skydd mot kvalster, vilket minskar risken för eksemutbrott.
  • Tätt passform och material hindrar insekter från att ta sig igenom.
  • Ofta UV-skyddande, vilket ytterligare hjälper hästar med känslig hud.

Nackdelar:

  • Kan andas mindre än insektsfiltar, vilket kan leda till överhettning i varmt väder.
  • Kräver mycket bra passform och kan vara svårare att ta av och på.

Slutsats

När du ska välja mellan ett insektstäcke och ett eksemtäcke är det viktigt att ta hänsyn till din hästs specifika behov. Om din häst har generella problem med insekter och är irriterad av bett och stick räcker det förmodligen med ett insektstäcke. Men om din häst lider av sommareksem är ett eksemtäcke en bättre lösning då det ger ett mer omfattande skydd mot de specifika insekter som orsakar problemet.

Att känna till skillnaden mellan dessa mattor och deras syfte kan hjälpa dig att fatta ett välgrundat beslut som säkerställer din hästs komfort och välbefinnande under sommarmånaderna.

Hitta vårt utbud av insekts- och eksemfiltar här.

Tillbaka till blogg