Flea Seed Husks for Horses: En guide till användningsområden, fördelar och säsongsbetonad användning

Loppfröskal, även känd som psyllium, har vunnit popularitet som ett värdefullt tillskott i hästfoder, inte bara för att förebygga sandkolik, utan också för att stödja hästar som är benägna att få magbesvär. I den här guiden tittar vi närmare på hur loppfröskal kan användas, varför de är nyttiga och varför det är mest relevant att använda dem under vår- och höstmånaderna.

När och hur ska du använda loppfröskal?

Loppfröskal används främst som en förebyggande åtgärd mot sandkolik hos hästar, speciellt de som vistas på sandjordar eller betar på platser där sandintag kan vara en risk. Sandkolik kan uppstå när en häst får i sig stora mängder sand eller jord, vilket ansamlas i tarmarna och orsakar matsmältningsproblem och kolik. Symtomen kan vara buksmärtor, minskad aptit och förändringar i tarmrörelser.

För hästar med tendens till magbesvär, som visar symtom som lös avföring eller buksmärtor, kan även loppfröskal vara till hjälp. Loppfröskal fungerar genom att bilda en gelliknande substans när de blandas med vatten. Denna gel binder sand och slaggprodukter, vilket hjälper till att transportera dem genom matsmältningssystemet och kan därmed stabilisera avföringen och minska irritation i tarmen.

Vanligtvis ges loppfröskal i en dos på 100-200 gram dagligen under en period av en vecka till 10 dagar. Det är viktigt att blanda loppfröskalen med mycket vatten eller våtfoder för att undvika kvävningsrisk. Vissa hästägare använder loppfröskal som en vanlig del av fodret, medan andra använder det sporadiskt beroende på hästens kondition och riskfaktorer.

Varför är det mest relevant att använda loppfröskal på våren och hösten?

Användningen av loppfröskal är särskilt relevant under vår- och höstmånaderna. Här är varför:

  1. Förändringar i kosten : På våren börjar gräset växa igen och hästarna kan äta större mängder, som kan innehålla mer sand eller jord. På hösten, när gräset dör tillbaka och hästarna får tillgång till torkad vegetation, som kan vara mer sandig, ökar risken för sandkolik. Periodiska kurser av loppfröskal kan hjälpa till att förhindra ansamling av sand i tarmarna under dessa kritiska perioder.

  2. Väderförhållanden : Väderförhållandena på våren och hösten kan göra att jorden blir lösare, vilket ökar risken för att hästarna äter sand eller jord tillsammans med gräset. Användningen av loppfröskal under dessa perioder kan hjälpa till att hantera säsongsmässiga förändringar i miljö och kost.

  3. Förebyggande av säsongsproblem : Att använda loppfröskal före eller efter perioder med hög risk kan vara ett effektivt sätt att skydda hästens matsmältningssystem. En förebyggande regim kan hjälpa till att säkerställa att tarmarna förblir rena och funktionella, vilket minskar risken för problem innan de uppstår.

Fördelar med loppfröskal

Forskning har visat att loppfröskal är effektiva för att binda och transportera ut sand ur hästens tarm. En studie publicerad i Journal of Equine Veterinary Science fann att hästar som fick loppfröskal hade en signifikant minskning av sand i avföringen jämfört med hästar som inte fick detta tillskott. Förutom att förhindra sandkolik kan loppfröskal också hjälpa till att reglera blodsockernivån och förbättra tarmfunktionen, vilket gör dem till en mångsidig lösning för matsmältningshälsa.

Sammanfattning

Loppfröskal är ett värdefullt tillskott till hästfoder, speciellt för att förhindra sandkolik och stödja hästar med oroliga magar. Genom att bilda en gel som binder sand och skräp hjälper loppfröskal att stabilisera matsmältningen och minska irritation i tarmarna. Användningen av loppfröskal är särskilt relevant under vår- och höstmånaderna, då risken för sandintag och kostförändringar är högre. Med rätt användning kan loppfröskal bidra till hälsosammare matsmältning och bättre livskvalitet för hästar.

Hitta vårt urval av loppfröskal här.

Tillbaka till blogg