Magsår hos hästar: Symtom, orsaker och behandling

Magsår hos hästar är ett utbrett och ofta förbisett problem som kan drabba både prestationshästar och fritidshästar. Hästar är känsliga djur och deras matsmältningssystem är särskilt känsliga för stress och kostförändringar, vilket kan leda till utveckling av magsår. I det här blogginlägget kommer vi att fördjupa oss i vad magsår hos hästar är, vilka symtom man ska hålla utkik efter, de bakomliggande orsakerna och hur man bäst behandlar och förebygger detta tillstånd.

Vad är magsår?

Magsår hos hästar uppstår när det skyddande slemhinnan i magen skadas, vilket resulterar i sår. Hästens mage är uppdelad i två sektioner: den körtelformade och den icke-körtelformade (skivetepitel). Sår kan utvecklas i båda avsnitten, men de är vanligast i den icke-körtelformade delen.

Symtom på magsår hos hästar

Symtomen på magsår kan variera beroende på sårets svårighetsgrad och placering, men några vanliga tecken inkluderar:

 • Minskad aptit eller viktminskning
 • Ändringar i matvanor, som att tugga långsamt eller vägra vissa livsmedel
 • Minskad prestation och ovilja att arbeta
 • Kolikepisoder, särskilt efter utfodring
 • Förändringar i beteende, såsom irritabilitet eller depression
 • Ökad dregling eller tandgnissling

Det är viktigt att notera att vissa hästar med magsår kanske inte visar några uppenbara symtom, vilket gör det svårt att diagnostisera utan veterinärundersökning.

Orsaker till magsår

Det finns flera faktorer som kan bidra till utvecklingen av magsår hos hästar:

 1. Stress : Stress från träning, tävlingar, transporter, oroligheter i flocken och förändringar i miljön kan öka risken för magsår.
 2. Diet : En diet med mycket spannmål och lite grovfoder kan öka syraproduktionen i magsäcken, vilket kan leda till magsår.
 3. Oregelbunden matning : Långa intervaller mellan måltiderna kan orsaka uppbyggnad av magsyra, vilket kan skada magslemhinnan.
 4. Läkemedel : Långvarig användning av vissa antiinflammatoriska läkemedel (NSAID) kan skada magslemhinnan och leda till sår.

Behandling och förebyggande

Behandlingen av magsår hos hästar innebär vanligtvis en kombination av medicinering, kostförändringar och miljöanpassningar. Några av de mest effektiva behandlingsmetoderna inkluderar:

 • Medicinsk behandling : Protonpumpshämmare (PPI) som omeprazol används ofta för att minska syraproduktionen i magen och främja sårläkning.
 • Kostförändringar : Öka mängden foder i hästens kost och minska andelen spannmål. Täta, små måltider kan hjälpa till att neutralisera magsyra. Som en tumregel måste hästar utfodras (var 8:e timme.
 • Miljö och ledning : Minska stressen genom att tillhandahålla en stabil och lugn miljö. Regelbunden träning och tillgång till hagar kan också bidra till att minska stressnivåerna.
 • Kosttillskott : Vissa fodertillskott som innehåller antacida eller slemhinneskyddande medel kan hjälpa till att skydda magslemhinnan.

För att förebygga magsår hos hästar är det viktigt att stödja deras matsmältningssystem med rätt tillskottsprodukter.

Här är några rekommenderade produkter från Animondo som kan hjälpa till att förbättra och bibehålla hästens tarmhälsa:

 1. NAF GastriAid :

  • Detta tillägg hjälper till att skydda och stödja magslemhinnan. Den är designad för hästar som utsätts för stress eller har en känslig mage, och kan därför vara effektiv för att förebygga magsår.
 2. Urtefarm Gastro Stabilizer Plus :

  • Denna produkt hjälper till att stabilisera obalanser i mage och tarmar, vilket kan vara fördelaktigt för att förhindra utveckling av sår.
 3. Statera Horsecare Gastroliq :

  • Denna produkt är speciellt utvecklad för att skydda slemhinnan i hästens mage. Det är en flytande lösning som kan tillsättas till hästens dagliga foder för att främja en hälsosam matsmältning och förhindra irritation av magslemhinnan.
 4. NAF Haylage Balancer :

  • Detta tillskott stödjer matsmältningen, speciellt när hästen utfodras med ensilage. Det hjälper till att balansera tarmfloran och kan därmed minska risken för magbesvär.

Genom att inkludera någon av dessa tillskottsprodukter i din hästs dagliga utfodring, kan du hjälpa till att förebygga magsår och säkerställa en hälsosam matsmältning. Det är också viktigt att kombinera kosttillskott med bra foder.

Du kan hitta mer information om dessa produkter och andra bidrag på Animondo.dk

Slutsats

Magsår hos hästar är ett allvarligt tillstånd som kräver uppmärksamhet och noggrann hantering. Genom att vara medveten om symtomen, förstå de bakomliggande orsakerna och implementera lämpliga behandlings- och förebyggande strategier kan du hjälpa din häst att uppnå och bibehålla god hälsa. Om du misstänker att din häst lider av magsår är det viktigt att konsultera en veterinär för en korrekt diagnos och behandlingsplan.

Att ta väl hand om din hästs matsmältningshälsa är en viktig del för att säkerställa dess välbefinnande och prestation. Var noga med att övervaka din häst noga och var proaktiv i att förebygga magsår så att din häst kan leva ett hälsosamt och bekvämt liv.

.

Tillbaka till blogg