Min häst har sommareksem! Vad gör jag nu?

Sommaren är en tid full av glädje och utomhusaktiviteter för både hästar och deras ägare. Men för vissa hästar innebär sommaren också en utmaning i form av sommareksem. Sommareksem, även känt som sötklåda eller insektsallergisk dermatit, är ett tillstånd som kan orsaka stort obehag och irritation hos hästar under de varmare månaderna. Låt oss dyka in i det här ämnet och utforska vad sommareksem är, vad som orsakar det och hur man bäst hanterar det.

Vad är sommareksem?

Sommareksem är en hudsjukdom som främst drabbar hästar och orsakar klåda, skorpbildning och håravfall. Detta tillstånd uppstår vanligtvis på grund av en allergisk reaktion på insektsbett, särskilt fästingbett. Symtomen är ofta mest uttalad på sommaren, då insektsaktiviteten är på topp, men den kan även förekomma i varma och fuktiga miljöer där insekter trivs.

Vad orsakar sommareksem?

Sommareksem orsakas av en allergisk reaktion mot insekters saliv, särskilt insekter. När en häst blir biten av en fästing överreagerar dess immunsystem på insektens saliv, vilket leder till hudirritation och klåda. Hästar som lider av sommareksem kan utveckla sår och infektioner till följd av överdriven klåda och repor.

Hur kan man hantera sommareksem?

Även om det inte finns något botemedel mot sommareksem, finns det flera sätt att lindra symtomen och förhindra ytterligare irritation:

  1. Insektsbekämpning: Eftersom sommareksem främst orsakas av insektsbett är det viktigt att genomföra effektiva insektsbekämpningsåtgärder i ladugården och i hästens omgivning. Detta kan inkludera användning av insektspray, installation av insektsnät och begränsning av hästens tid på gräs under de mest insektsangripna timmarna.

  2. Skyddskläder: Att klä hästen i skyddskläder som eksem eller insektsfiltar och flugmasker kan vara effektivt för att förhindra insektsbett och minska klåda och irritation.

  3. Hudvård: Regelbunden hudvård är avgörande för att hålla hästens hud frisk och minska risken för infektioner. Att använda lugnande och läkande krämer eller salvor kan hjälpa till att lindra klåda och främja läkning av irriterad hud.

  4. Kosttillskott: Vissa ägare har lyckats med att lägga till tillskott som omega-3-fettsyror till hästens kost för att stärka dess immunförsvar och minska inflammation.

  5. Veterinärvård: Om din häst lider av svåra sommareksem är det viktigt att söka råd hos en veterinär. Din veterinär kan rekommendera medicinsk behandling eller andra terapeutiska alternativ för att hjälpa till att kontrollera tillståndet.

Slutgiltiga tankar

Sommareksem kan vara en utmaning för både hästar och deras ägare, men att implementera effektiva hanteringsstrategier kan hjälpa till att minimera besvären och förbättra hästens livskvalitet. Genom att vara medveten om symtomen på sommareksem och vidta proaktiva åtgärder för att förebygga insektsbett och lindra klåda kan du hjälpa din häst att njuta av sommaren utan onödigt lidande.

Hitta drömmar, masker och filtar här.

Tillbaka till blogg