Overweight Horses on Grass: A Guide to Healthy Nozzle Grazing

Överviktiga hästar kan vara en utmaning att hantera, särskilt när sommarens betesperiod börjar. Gräs är fullt av näringsämnen och socker vilket kan leda till viktuppgång vilket kan vara skadligt för hästens hälsa. Lyckligtvis finns det sätt att kontrollera en överviktig hästs bete, och en av de mest effektiva metoderna är att använda munkorg.

Fördelar med att använda munkorg för överviktiga hästar

1. Begränsat matintag

En av de största fördelarna med att använda munkorg är att det begränsar mängden gräs som hästen kan konsumera. Detta hjälper till att kontrollera hästens kaloriintag och förebygger fetma, vilket kan minska risken för fetmarelaterade sjukdomar som laminit.

2. Förlängd betestid

Med munkorg kan hästen fortfarande spendera tid i hagen och njuta av rörelsefriheten och umgänget med andra hästar, utan att förbruka för mycket gräs. Detta bidrar till hästens mentala välbefinnande och minskar stress som kan uppstå genom att hålla hästen på stall eller i en mindre inhägnad.

3. Förebyggande av överbelastning av matsmältningssystemet

Ett plötsligt och stort intag av gräs kan överbelasta hästens matsmältningssystem, vilket kan leda till kolik och andra matsmältningsproblem. En munkorg ser till att hästen äter långsammare och i mindre mängder, vilket stödjer en hälsosammare matsmältningsprocess.

4. Upprätthålla en hälsosam vikt

Att hålla en överviktig häst på en strikt kontrollerad diet kan vara svårt, speciellt om den har tillgång till bete. En munkorg kan hjälpa till att hålla en hälsosam vikt genom att minska mängden kalorier hästen konsumerar dagligen, vilket kan vara en viktig del av viktminskningsstrategin.

Implementering av munskydd i vardagen

Att vänja sig vid nospartiet

Det är viktigt att successivt vänja hästen vid att bära munkorg. Börja med korta perioder och öka tiden gradvis allt eftersom hästen bär den. Se till att ge hästen positiv förstärkning så att den associerar nospartiet med något positivt.

Uppföljning och anpassning

När hästen använder munkorg är det viktigt att övervaka det för tecken på irritation eller sår runt nos och nos. Justera passformen vid behov och se till att munstycket är bekvämt och säkert.

Kombination med andra strategier

Munkorgen kan med fördel kombineras med andra viktminskningsstrategier, såsom minskat kraftfoder, ökad träning och regelbundna hälsokontroller. Detta kommer att hjälpa hästen att uppnå och bibehålla en hälsosam vikt.


Forskning

Nyare forskning bekräftar att munkorg som begränsar gräsintaget kan rädda livet på sparsamma hästraser som islandshästar, shetlandsponnyer och fjordhästar. Dessa raser lagrar lätt fett på sina kroppar, vilket kan leda till fetma och sjukdomar på näringsrika betesmarker. Hög sockerhalt i gräs kan leda till insulinresistens och hälta, ett allvarligt tillstånd som kan vara livshotande. Dessutom finns det risk för equine metabolic syndrome (EMS) och Cushings sjukdom (PPID), som också är relaterade till övervikt.

Munkorgar är särskilt fördelaktiga för hästar med en tendens att vara överviktiga och relaterade sjukdomar. Om du är osäker på användningen av munkorg till din häst bör du rådfråga din veterinär.

Anpassning till munstycket

Hästar brukar ta ungefär en vecka att vänja sig vid nospartiet. Inför det gradvis så att hästen långsamt vänjer sig vid längre perioder av dagligt bruk. Om hästen blir aggressiv eller vägrar att äta bör du hitta alternativa viktkontrollmetoder. De flesta hästar behöver bara munkorg under månader av frodigt gräs och bör inte bära det mer än 10-12 timmar om dagen.

Montering och underhåll

Nospartiet ska sitta så att det finns plats för två fingrar mellan det och hästens huvud. Använd om möjligt lammskinn för att förhindra skav och kontrollera dagligen för skavmärken. Välj en modell som kan gå sönder under tryck så att hästen kan ta sig loss om den fastnar.

Viktminskning med nosparti

Hästen bör gå ner 1 procent av sin kroppsvikt per vecka, och resultat kan ses efter tre till fyra veckor. Om viktminskningen går för snabbt, komplettera med hö. Om hästen inte går ner i vikt, kontrollera om den går förbi munkurvan. Studier visar att hästar med nosparti rör sig mer och kan komma i bättre form.

Källa: The Horse, Bill Gilsenan, Rood and Riddle Equine Hospital, Krishona Martinson, Ph.D., University of Minnesota, Department of Animal Science.

Slutgiltiga tankar

Att ha en överviktig häst kräver extra uppmärksamhet och omsorg, speciellt när det kommer till bete. Att använda munkorg kan vara ett effektivt sätt att kontrollera hästens vikt och säkerställa dess allmänna välbefinnande. Med korrekt genomförande och övervakning kan hästägare hjälpa sina hästar att njuta av betessäsongen på ett hälsosamt och kontrollerat sätt.

Vill du veta mer om att använda munkorg kan du läsa om för- och nackdelar här.

Tillbaka till blogg