Hur du tar hand om din läderutrustning: Tips och tricks för att hålla den i toppform

När det kommer till hästläderutrustning är det viktigt att hålla det i gott skick för att säkerställa att det håller längre och fungerar korrekt. Att ta hand om läderutrustning kan dock verka som en utmaning för många hästägare, eftersom det kräver tid och tålamod. Det finns dock några enkla steg du kan följa för att ta hand om din läderutrustning korrekt och effektivt.

Det första steget i att ta hand om läderutrustning är att rengöra den noggrant. Detta kan göras med en mjuk borste och en mild tvållösning. Efter rengöring ska lädret torkas av med en ren trasa och få torka helt innan du fortsätter med nästa steg. Nästa steg är att applicera ett läderbalsam eller olja för att behålla lädrets smidighet och förhindra att det torkar ut. Det är viktigt att välja ett balsam eller en olja speciellt avsedd för hästläderutrustning, eftersom vanliga produkter kan skada lädret.

Allmän skötsel av läderutrustning

När det kommer till skötsel av läderutrustning finns det flera saker att ta hänsyn till. Det är viktigt att rengöra utrustningen regelbundet så att den håller sig fin och i gott skick i många år framöver. Nedan kan du läsa mer om de olika aspekterna av vård av läderutrustning.

Rengöring

Först och främst är det viktigt att ta bort allt damm och smuts från läderutrustningen. Detta kan göras med en torr trasa eller en dammsugare med en mjuk borste. Om det finns mer envisa fläckar på utrustningen kan du använda en fuktig trasa och en mild tvål för att rengöra den. Det är viktigt att undvika att använda för mycket vatten eftersom det kan skada lädret.

Fläck borttagning

Om det finns fläckar på läderutrustningen kan du försöka ta bort dem med en speciell fläckborttagare för läder. Om det inte fungerar, försök att använda en blandning av vatten och diskmedel. Det är viktigt att undvika att använda kemikalier eller andra hårda medel, eftersom det kan skada lädret.

Impregnering

För att skydda läderutrustningen från vatten och smuts kan du impregnera den med en speciell impregneringsspray. Det är viktigt att välja en spray som passar för den specifika läderutrustningen, eftersom vissa sprayer kan ändra färgen på lädret. Det är också viktigt att följa instruktionerna på sprayen noggrant.

Generellt är det viktigt att undvika att utsätta läderutrustningen för direkt solljus och värmekällor, eftersom det kan torka ut lädret och skada det. Det är också viktigt att undvika att spilla saker på läderutrustningen då detta kan lämna fläckar och skada lädret.

När det kommer till läderutrustning för hästar är det viktigt att vara extra uppmärksam på skötseln. Det kan vara en bra idé att använda en stråborste för att få bort smuts och damm från läderutrustningen, och att impregnera den regelbundet för att skydda den mot vatten och smuts.

Specifik vård för olika typer av läder

När det kommer till lädervård är det viktigt att veta vilken typ av läder du har att göra med. Det finns olika typer av läder och varje typ kräver sin egen specifika vård. Här är en översikt över de olika typerna av läder och hur du bäst sköter dem.

Mocka

Mocka är ett mjukt och känsligt material som kräver särskild omsorg. Här är några tips för att ta hand om mocka:

 • Använd en mockaborste för att ta bort smuts och damm från mocka.
 • Använd en impregneringsspray speciellt utformad för mocka för att skydda den från fukt och smuts.
 • Undvik att använda vatten eller tvål på mocka då det kan skada materialets struktur.

Semianilin

Semianilin är en typ av läder som har behandlats med en liten mängd pigment. Detta gör att lädret fortfarande har sin naturliga struktur och färg, men är mer motståndskraftigt mot fläckar och smuts. Här är några tips för att ta hand om semianilin:

 • Använd en mjuk trasa för att torka av lädret och ta bort smuts och damm.
 • Använd ett läderbalsam för att hålla lädret mjukt och smidigt.
 • Använd en impregneringsspray för att skydda lädret från fukt och smuts.

Däckfärgat läder

Däckfärgat läder är en typ av läder som har färgats och behandlats med en mängd pigment. Detta gör att lädret har en jämn färg och är mer motståndskraftigt mot fläckar och smuts. Här är några tips för att ta hand om däckfärgat läder:

 • Använd en mjuk trasa för att torka av lädret och ta bort smuts och damm.
 • Använd ett läderbalsam för att hålla lädret mjukt och smidigt.
 • Använd en impregneringsspray för att skydda lädret från fukt och smuts.

Anilin läder

Anilinläder är en typ av läder som är obehandlat och har en naturlig struktur och färg. Detta gör att lädret är mycket känsligt för fläckar och smuts. Här är några tips för att ta hand om anilinläder:

 • Använd en mjuk trasa för att torka av lädret och ta bort smuts och damm.
 • Använd ett läderbalsam för att hålla lädret mjukt och smidigt.
 • Använd en impregneringsspray speciellt utformad för anilinläder för att skydda det från fukt och smuts.

Tänk alltid på att läsa och följa tillverkarens rekommendationer för skötsel av läderutrustning för hästar, då olika tillverkare kan ha olika rekommendationer.

Skötsel av skinnmöbler

Lädermöbler kan vara en dyr investering, men med rätt skötsel kan de hålla i många år. Här är några tips för att ta hand om dina lädermöbler.

Rengöring

Först och främst är det viktigt att hålla dina lädermöbler rena. Damm och smuts kan skada lädret med tiden. Använd en mjuk trasa eller en dammsugare med en mjuk borste för att ta bort damm och smuts från dina lädermöbler. Om det finns fläckar, använd en mild tvål och vatten för att torka bort dem. Torka alltid av med en ren trasa och undvik att gnugga för hårt.

Läderkräm

Läderkräm är en viktig del i vården av dina skinnmöbler. Det hjälper till att hålla lädret mjukt och smidigt och skyddar det från att torka ut och spricka. Applicera läderkräm med en mjuk trasa och massera in den i lädret. Låt det torka i några timmar och torka sedan av det med en ren trasa.

Läderfett

Om dina lädermöbler börjar se torra ut kan läderfett vara en bra lösning. Det hjälper till att återställa oljenivån i lädret och skyddar det från att torka ut. Applicera läderfett med en mjuk trasa och massera in det i lädret. Låt det torka i några timmar och torka sedan av det med en ren trasa.

Tänk alltid på att testa vårdprodukter på en liten, gömd del av lädret innan du använder dem på hela möbeln. På så sätt kan du säkerställa att produkten inte skadar lädret.

För hästläderutrustning kan samma vårdprodukter användas, men det är viktigt att välja produkter som är speciellt framtagna för användning på hästutrustning.

Tillbaka till blogg