Välj rätt storlek täcke för din häst

Att välja rätt storlek täcke för din häst är avgörande för både komfort och skydd. Ett täcke som sitter rätt kan hjälpa till att hålla din häst varm och torr i kallt eller blött väder, samt skydda mot insekter och sol. Här är en guide till hur du väljer rätt täcke till din häst.

1. Varför är storleken viktig?

En för liten filt kan skava och orsaka obehag, medan en för stor filt kan halka och skapa farliga situationer. Därför är det viktigt att hitta den perfekta passformen, som ger din häst fri rörlighet och maximalt skydd.

2. Hur du mäter din häst

Följ dessa steg för att mäta din häst korrekt:

  1. Börja vid manken : Placera måttbandet vid manken, där nacken möter ryggen.
  2. Mät till svansroten : Rita måttbandet längs hästens kropp till svansroten. Se till att måttbandet ligger plant och följer hästens konturer.
  3. Registrera måttet : Måtten som erhålls i centimeter eller tum är den storlek du behöver för att hitta rätt omslag.

Kom ihåg att vissa tillverkare kan ha olika storleksguider, så det är alltid en bra idé att kontrollera deras specifika rekommendationer.

3. Typer av filtar och deras passform

Det finns olika typer av filtar och varje typ har sin egen passform:

  • Regnskydd : Dessa är designade för att hålla din häst torr i vått väder. De ska ha en åtsittande passform utan att vara för tighta, så de kan skydda mot regn utan att begränsa rörelsen.

  • Vintertäcket : Dessa är tjockare och avsedda att hålla hästen varm i kallt väder. De måste sitta tätt intill kroppen för att hålla värmen inne, men ändå lämna utrymme för rörelse.

  • Flugskydd : Dessa är lätta och designade för att skydda mot insekter. De ska vara tillräckligt lösa för att vara bekväma, men tillräckligt täta för att förhindra att insekter kommer under filten.

4. Justering och underhåll

När du väl har valt rätt skydd är det viktigt att justera det rätt:

  • Säkerställ ordentligt fäste : Alla remmar och spännen måste justeras så att filten sitter ordentligt fast utan att dra åt.

  • Kontrollera regelbundet : Inspektera täcket ofta för tecken på slitage eller skador, och justera passformen om din häst går ner eller går upp i vikt.

  • Underhåll mattan : Tvätta och torka mattan regelbundet enligt tillverkarens instruktioner för att förlänga dess livslängd och säkerställa att den fungerar optimalt.

5. Rådfråga en expert

Om du är osäker på vilken storlek eller typ av täcke som är bäst för din häst, tveka inte att rådfråga en expert, som din veterinär eller en erfaren hästskötare. De kan ge värdefulla råd utifrån sin erfarenhet och kunskap.

Stängning

Att välja rätt matta för din häst handlar om mer än bara storlek. Det handlar om att se till att din häst är bekväm, skyddad och fri att röra sig. Med korrekt mätning, urval och underhåll kan du se till att din häst mår som bäst under alla förhållanden.

Tillbaka till blogg