Basset Hound: fakta och information om rasen

Basset Hound är en jakthundsras som har sitt ursprung i Frankrike. Dessa hundar är kända för sina långa öron, korta ben och starka doft- och jaktfärdigheter. Basset Hound är en av de mest populära raserna i världen och är känd för sin vänliga och kärleksfulla natur.

Basset hund

Egenskaper hos en Alaskan Malamute

Storlek Mellan 11-25 kg
Färg Svart, mahognyröd, vit, sand
Päls Korthårig
Pälsmönster Två färger, tre färger

Egenskaper hos en Alaskan Malamute

Lätt att träna
Hund ikonHund ikon
Barnvänlig Hund ikonHund ikonHund ikonHund ikon
Bor i lägenhet Hund ikonHund ikonHund ikon
Vara ensam Hund ikonHund ikon
Friska Hund ikonHund ikon
Intelligent Hund ikonHund ikonHund ikon
Bitande Hund ikonHund ikonHund ikonHund ikon
Do Hund ikonHund ikonHund ikon
Springer iväg Hund ikonHund ikon
Fångar inte Hund ikonHund ikonHund ikon
Lämplig som vakthund Hund ikonHund ikonHund ikonHund ikon
Lekfull Hund ikonHund ikonHund ikonHund ikon
Bra med katter Hund ikonHund ikonHund ikonHund ikon
Egen som familjehund Hund ikonHund ikonHund ikonHund ikon
Energinivå Hund ikonHund ikon
Dreglande Hund ikonHund ikon
Lämplig som jakthund Hund ikonHund ikonHund ikonHund ikonHund ikon

Basset Hound är en medelstor hund som vanligtvis väger mellan 20-30 kg. Deras långa öron är en av deras mest utmärkande egenskaper och hjälper till att fånga upp doftspår när de jagar. Dessa hundar är också kända för sina korta ben, vilket gör dem idealiska för jakt på små djur som kaniner och rävar.

Basset Hound är en otroligt kärleksfull och hängiven ras som älskar att vara med sina ägare. De är också kända för att vara bra med barn och andra djur. Även om de är en jakthund kan de också trivas som familjehundar så länge de får tillräcklig motion och stimulans.

Historia

Basset hund

Englands bidrag

Basset Hound är en hundras som har sitt ursprung i Frankrike, men det var engelsmännen som gjorde rasen populär. I mitten av 1800-talet började engelska uppfödare föda upp Basset Hound, och de blev snabbt mycket framgångsrika med rasen.

Abbey of St. Hubert

Basset Hound är en av många hundraser som kan spåra sina rötter tillbaka till Abbey of St. Hubert i Belgien. Munkarna på klostret födde ursprungligen upp en hund känd som St. Hubert Hound, och denna hund korsades senare med andra raser, inklusive Bloodhound, för att skapa Basset Hound.

American Kennel Club

Basset Hound erkändes av American Kennel Club 1885, och rasen har varit en populär hund i USA sedan dess. George Washington var ett stort fan av Basset Hound och hade flera av dem på sin egendom i Mount Vernon.

Everett Millais, en engelsk uppfödare, var en av de första som ställde ut Basset Hound på utställningar, och hans hundar var kända för sin kvalitet och skönhet. Millais var också en skicklig målare och skapade flera målningar av Basset Hound.

Basset Hound är en populär hundras idag på grund av deras vänliga och kärleksfulla natur och deras förmåga att vara bra familjehundar.

Fysisk form

Basset hund

Huvud och öron

Basset Hound har en distinkt huvudform med stora, hängande öron. Öronen är långa och breda, och de kan nå ner till hundens nos när de sträcks ut. Öronen är också tjocka och mjuka och kan krypa upp och ner.

Hundens huvud är stort och tungt i förhållande till sin kropp. Den har en bred panna, en stor näsa och stora mörka ögon. Basset Hounds ansikte har ett sött och mildt uttryck.

Hud och päls

Basset Hound har en kort, tät och slät päls som är mjuk och glänsande. Pälsen kan vara i olika färger, inklusive röd, vit och svart. Hunden har även lös hud som bildar veck runt ansiktet, halsen och kroppen.

Basset Hound är en måttlig fällare och dess päls kräver minimal skötsel. En borstning en gång i veckan räcker vanligtvis för att hålla pälsen ren och frisk.

Kropp och ben

Basset Hound är en kortbent hundras med lång kropp. Dess ben är korta och kraftfulla, och tassarna är stora och runda. Hunden har också en stor halshimmel hängande från halsen.

Basset Hound är en tung hundras och kräver måttlig träning för att hålla en hälsosam vikt. Långa promenader och lek i trädgården brukar vara tillräckligt för att hålla hunden i form.

Hälsoproblem

Genetiska relationer

Basset Hound är en ras med flera genetiska hälsoproblem. Några av de vanligaste problemen inkluderar höft- och armbågsdysplasi, glaukom, luxating patella, von Willebrands sjukdom och hypotyreos. Det är viktigt att undersöka en valps hälsostatus innan du köper den och att vara medveten om dessa problem när du väljer en Basset Hound.

Övervikt och kost

Basset Hound är en ras som tenderar att gå upp i vikt om de inte får tillräcklig motion och en lämplig diet. Övervikt kan leda till en rad hälsoproblem, såsom mag-tarmsjukdomar, diabetes och hjärtproblem. Det är viktigt att ge din Basset Hound en balanserad kost och se till att den får tillräckligt med motion för att hålla en hälsosam vikt.

Det rekommenderas att mata din Basset Hound med en högkvalitativ hundmat som är speciellt framtagen för deras näringsbehov. Det är också viktigt att undvika att ge dem för många godsaker och att se till att de får tillräckligt med motion varje dag.

Det är viktigt att rådfråga din veterinär om du har några frågor eller funderingar om din Basset Hounds hälsa.

Personlighet och temperament

Träning och lydnad

Basset Hounds är kända för att vara envisa, men också mycket vänliga och lekfulla. De kan vara självständiga och tenderar att följa sin egen vilja, men med rätt träning och uppmuntran kan de lära sig att vara lydiga och samarbetsvilliga. Basset Hound träning bör börja tidigt och det är viktigt att vara konsekvent och tålmodig. Lydnadsträning kan också hjälpa till att förbättra deras beteende och göra dem mer benägna att svara på kommandon.

Interaktion med familj och andra

Basset Hounds är i allmänhet väldigt söta och kärleksfulla mot sin familj och andra människor. De kan vara lite reserverade kring främlingar, men med tid och tålamod kommer de vanligtvis att värma upp för nya människor. De tenderar också att vara väldigt lekfulla och leker ofta med barn och andra djur. Basset Hounds är kända för att vara bra familjehundar, men de kan också vara ihärdiga, så det är viktigt att övervaka deras interaktioner med mindre djur och barn.

Jaktförmåga

Basset hund

Spårning och uthållighet

Basset Hound är känd för sin förmåga att spåra och hitta byten. Deras nos är en av de mest känsliga av alla hundraser, och de kan upptäcka även de minsta dofter. Deras luktsinne är också mycket starkt och de kan följa en doft i timmar tills de hittar sitt byte.

Basset Hounds är också kända för sin uthållighet. De kan följa en doft under lång tid och de kan fortsätta springa i timmar. Deras korta ben kanske inte ser så mycket ut, men de kan faktiskt röra sig snabbt och effektivt.

Hundens roll i jakten

Basset Hound är en jakthund som ursprungligen användes för att jaga kaniner och rävar. De användes även för att jaga större djur som rådjur och vildsvin. Deras roll i jakten var att spåra bytet och följa det tills jägarna kunde nå och döda det.

Basset Hound är fortfarande en populär jakthund idag, även om de också är populära som husdjur. Deras luktsinne och uthållighet gör dem till en utmärkt jakthund, men de är också en bra sällskaps- och familjehund.

I jakten använder Basset Hound sin nos för att spåra byten och deras uthållighet för att följa det. De arbetar ofta i flock, och deras förmåga att kommunicera med varandra är viktig i jakten.

Basset Hound är en fantastisk jakthund och en lojal följeslagare. Deras spårförmåga och uthållighet gör dem till en värdefull partner i jakten, men de är också en bra hund att ha som husdjur.

Vård och underhåll

Grooming

Basset Hounds har en kort, tät, vattenavvisande päls som kräver minimal skötsel. Att borsta en gång i veckan hjälper till att ta bort löst hår och förhindrar knutar. Det rekommenderas att bada din Basset Hound var 2-3 månad eller vid behov. Det är också viktigt att rengöra sina öron varje vecka för att förhindra infektioner.

Motions- och aktivitetsnivå

Basset Hounds är kända för sina låga energinivåer och kan nöja sig med en kort promenad eller lek i trädgården. Det är viktigt att undvika överansträngning eftersom de tenderar att gå upp i vikt och utveckla ledproblem. Det rekommenderas att ge dem minst 30 minuters träning om dagen för att behålla sin hälsa och välbefinnande.

Basset Hounds kan vara envisa och har en tendens att skälla, så träning och socialisering är viktigt för att undvika oönskat beteende. Belöningsbaserad träning med godsaker kan hjälpa till att motivera dem att lära sig nya saker.

Generellt sett kräver Basset Hounds minimalt med underhåll och är en bra ras för dem som vill ha en lågaktivitet, högälskande hund.

Andra raser och relationer

Jämförelse med andra hundar

Basset Hound är en hundras känd för sin söta och lugna natur. Även om dessa hundar är kända för att vara lata och slöa, kräver de fortfarande regelbunden motion och motion för att hålla sig friska och glada. Basset Hound tenderar att vara mer avslappnad än andra hundraser, så de passar bra för familjer som vill ha en hund som kommer att slappna av och njuta av livet med dem.

Jämfört med andra hundraser, såsom blodhundar, beaglar och taxar, är Basset Hounds kända för att vara lugnare och mindre benägna att skälla. De är också kända för att ha ett gott luktsinne och en tendens att följa näsan, så de måste hållas i koppel när de är utanför hemmet.

Basset Hound Club of America

Basset Hound Club of America (BHCA) är en organisation som ägnar sig åt att främja och skydda rasen Basset Hound. BHCA grundades 1935 och har sedan dess arbetat för att främja rasen genom utställningar, avelsprogram och utbildningsaktiviteter.

Basset Hound är erkänd av flera kennelklubbar, inklusive American Kennel Club (AKC), United Kennel Club (UKC), Federation Cynologique Internationale (FCI) och American Pet Registry, Inc. (APRI).

Som sällskapshund är Basset Hound känd för att vara kärleksfull och hängiven sin familj. De är också kända för att vara tålmodiga och vänliga mot barn och andra husdjur.

Tillbaka till blogg