Broholmerhundar: fakta och information om rasen

Broholmer Hunde är en dansk hundras som ursprungligen föddes upp som jakthund. Rasen är även känd som "den danska mastiff" på grund av sin stora storlek och kraftfulla utseende. Broholmern erkändes officiellt av Danska Kennelklubben 2010 och har sedan dess blivit populär bland hundentusiaster i andra delar av världen.

Broholmerhundar


Egenskaper hos en Broholmare

Storlek Extra stor +45 kg
Färg Svart, sand, orange
Päls Korthårig
Pälsmönster Två färger

Egenskaper för en Broholmare

Lätt att träna
Hund ikonHund ikonHund ikon
Barnvänlig Hund ikonHund ikonHund ikon
Bor i lägenhet Hund ikon
Vara ensam Hund ikon
Friska Hund ikonHund ikonHund ikonHund ikon
Intelligent Hund ikonHund ikonHund ikonHund ikon
Bitande Hund ikonHund ikon
Do Hund ikonHund ikonHund ikon
Springer iväg Hund ikonHund ikon
Fällor Hund ikonHund ikonHund ikon
Lämplig som vakthund Hund ikonHund ikon
Lekfull Hund ikonHund ikonHund ikon
Bra med katter Hund ikonHund ikonHund ikonHund ikon
Egen som familjehund Hund ikonHund ikonHund ikonHund ikon
Energinivå Hund ikonHund ikonHund ikonHund ikon
Dreglande Hund ikonHund ikonHund ikon
Lämplig som jakthund Hund ikonHund ikonHund ikonHund ikonHund ikon

Broholmarens historia går tillbaka till 1500-talet i Danmark, där den användes som jakthund av adeln. Eftersom jakttraditionen dog ut användes Broholmern som vakthund och senare som sällskapshund. Rasen var nära att dö ut i mitten av 1900-talet, men tack vare insatser från några hängivna uppfödare räddades den och är nu en av Danmarks mest populära hundraser.

Broholmaren är känd för sin lugna och vänliga natur, och det är en utmärkt familjehund. Rasen kräver dock mycket motion och träning för att trivas, och den passar inte alla hundägare. Danska Kennelklubben rekommenderar att du endast skaffar en Broholmer om du har erfarenhet av stora hundraser och är villig att lägga tid och energi på dess träning och skötsel.

Utseende

Broholmaren

Storlek och vikt

Broholmerhundar är kända för sin stora storlek och kraftfulla utseende. De är en av de största hundraserna i Danmark och kan väga upp till 70-90 kg. Hanhundar kan bli upp till 75 cm långa, medan tikar kan bli upp till 70 cm långa.

Päls och färg

Broholmerhundar har en kort och slät päls som är lätt att underhålla. Deras färg kan variera från svart till gult med vita markeringar. Vissa Broholmerhundar har också en svart mask runt ansiktet. Deras bröstkorg är bred och djup, vilket ger dem ett imponerande utseende.

Broholmerhundar är kända för sitt stora och kraftfulla utseende, och deras utseende speglar deras starka och modiga personlighet.

Humör

Broholmerhunden

Personlighet

Broholmerhundar är kända för sitt avslappnade och vänliga temperament. De är lugna och medvetna om sin omgivning, men inte aggressiva eller nervösa. De är kända för att vara bra familjehundar som är mycket kärleksfulla och förtroendefulla mot sina ägare.

Även om de ibland kan vara envisa är Broholmerhundar generellt sett bra på att samarbeta och träna. De har en god natur och är tålmodiga, vilket gör dem till bra träningspartners.

Interaktion med barn och andra husdjur

Broholmerhundar är kända för att vara bra med barn och andra husdjur. De är vänliga och tålmodiga, och de älskar att leka och umgås med barn och andra djur.

De är också bra vakthundar och kommer att skydda sin familj och hem om det behövs. Deras självförtroende och skyddande natur gör dem till bra vakthundar, men de är fortfarande väldigt kärleksfulla och snälla mot sin familj.

Träning och beteende

Broholmerhundar

Utbildningsbehov

Broholmerhundar är stora och kraftfulla hundar som kräver regelbunden träning och motion för att hålla sig frisk och vältränad. De behöver en måttlig mängd motion varje dag, vilket kan uppnås genom promenader, lek och andra aktiviteter. Broholmerhundar är intelligenta och ivriga att lära sig, så de kommer att njuta av att delta i träningspass som utmanar deras sinne och kropp.

Beteende och energinivå

Broholmerhundar är kända för sin vänliga och kärleksfulla natur. De är väldigt sociala och trivs i familjegrupper. De är också mycket intelligenta och kan lätt tränas om de ges rätt motivation och belöning. Broholmerhundar är vanligtvis inte aggressiva, men de kan skydda sin familj och revir.

När det kommer till energinivå är Broholmerhundar oftast någonstans mellan en låg- och högenergihund. De kräver regelbunden motion och aktivitet, men är inte lika hyperaktiva som vissa andra hundraser. Broholmerhundar kan också anpassa sig till olika livsstilar och miljöer så länge de får nödvändig motion och uppmärksamhet.

För att träna en Broholmerhund framgångsrikt är det viktigt att använda positiv förstärkning och belöningar. Broholmerhundar är känsliga och svarar bäst på en träningsmetod baserad på belöning och beröm. Det är också viktigt att ha tålamod och konsekvent i träningen då Broholmerhundar kan vara envisa ibland.

När det kommer till leksaker kommer Broholmerhundar att njuta av att leka med stora och robusta leksaker eftersom de är stora och kraftfulla hundar. Det är också viktigt att låta dem utöva sina naturliga instinkter, som att bära och dra saker.

Generellt sett är Broholmerhundar lätta att träna och har bra uppförande så länge de får rätt träning och uppmärksamhet.

Hälsa och Omsorg

Hälsoproblem

Broholmerhundar är generellt friska hundar, men det finns vissa hälsoproblem som de kan vara mottagliga för. Dessa inkluderar höft- och armbågsdysplasi, magvridning och artrit. Det är viktigt att se efter eventuella symtom på dessa sjukdomar och att regelbundet ta din hund till veterinären för att säkerställa att den är frisk och mår bra.

Skötsel och underhåll

Broholmerhundar har en kort, slät päls som är lätt att underhålla. De behöver borstas regelbundet för att ta bort löst hår och för att hålla pälsen frisk och glänsande. Det rekommenderas också att klippa naglarna regelbundet och att rengöra öronen för att undvika infektioner.

Broholmerhundar har också en tendens att fälla hår, och det är viktigt att dammsuga regelbundet för att undvika att ditt hem fylls med hundhår. Dessutom är det viktigt att ge din hund mycket motion och att se till att den äter en hälsosam och balanserad kost för att behålla sin hälsa och välbefinnande.

Notera

Om du planerar att föda upp Broholmerhundar är det viktigt att undersöka deras hälsohistoria och ta dem till en veterinär för att säkerställa att de är friska och fria från ärftliga sjukdomar som höft- och armbågsdysplasi.

Näring

Broholmerhund

Broholmerhundar kräver en hälsosam och balanserad kost för att behålla sin hälsa och sitt välbefinnande. Det är viktigt att ge dem en kost som är rik på protein och näringsämnen och som uppfyller deras dagliga behov.

Det rekommenderas att ge Broholmerhundar högkvalitativt foder som är speciellt framtaget för stora raser. Fodret ska innehålla en hög andel protein och fett, eftersom dessa näringsämnen är avgörande för hundens muskeluppbyggnad och energinivå.

Det är också viktigt att undvika övermatning av Broholmerhundar, eftersom de tenderar att gå upp i vikt. Därför bör du följa de rekommenderade fodermängderna och se till att hunden får regelbunden motion.

När det kommer till godsaker är det bäst att välja hälsosammare alternativ som grönsaker och frukt, eftersom många kommersiella godsaker kan innehålla mycket kalorier och socker. Det är också viktigt att undvika att ge för många godsaker eftersom det kan leda till viktökning och andra hälsoproblem.

Generellt sett är det bäst att konsultera en veterinär eller en nutritionist för att ta fram en dietplan som passar den enskilda hundens behov och livsstil.

Andra saker

Broholmerhundar är en stor och stark ras känd för sin vänliga och lojala natur. De är en bra följeslagare för familjer med barn och andra husdjur.

Broholmerhundar har en imponerande storlek och en välproportionerad kroppsbyggnad. Hanhundar kan bli upp till 75 cm i höjd och väga upp till 70 kg, medan tikar vanligtvis väger mellan 40 och 60 kg. Deras korta, släta päls kan vara gyllenbrun, rödbrun eller svart med vita markeringar.

Dessa hundar är mycket intelligenta och energiska och kräver regelbunden motion och stimulans för att hålla sig friska och glada. De är kända för att vara bra för utomhusaktiviteter och kan vara en bra följeslagare för en aktiv familj.

För att vara en ansvarsfull hundägare till en Broholmerhund är det viktigt att ge dem adekvat träning och socialisering från tidig ålder. De kräver också en hälsosam kost och regelbunden skötsel för att hålla sig friska och välvårdade.

Broholmerhundar är inte en officiell ras i AKC, men de är erkända av Danska Kennelklubben. Deras temperament och fysiska egenskaper gör dem till en bra familjehund och en potentiell brukshund.

Även om Broholmerhundar är en unik ras kan de ha likheter med andra stora raser som Golden Retriever, Labrador Retriever och Rottweiler. Men på grund av sin storlek och styrka kan de även fungera som brukshund i olika uppgifter.

Sammantaget är Broholmerhundar en bra ras för familjer som letar efter en lojal och energisk följeslagare.

Tillbaka till blogg