De 10 vanligaste sjukdomarna din hund kan få

Att ha en hund som en del av familjen ger glädje och kärlek i våra liv, men det för också med sig ett stort ansvar. En av de viktigaste delarna av att ta hand om våra lurviga vänner är att uppmärksamma deras hälsa. Hundar kan uppleva olika sjukdomar och störningar, precis som människor kan.

Här är en översikt över de 10 vanligaste sjukdomarna som hundar kan lida av:

  1. Lopp- och fästingburna sjukdomar : Loppor och fästingar kan bära på olika sjukdomar, inklusive borrelia och ehrlichios, som kan orsaka allvarliga hälsoproblem för hundar. Det är viktigt att skydda din hund från dessa parasiter med lämplig förebyggande och behandling.

  2. Gastrointestinala problem : Matsmältningsproblem som kräkningar, diarré och förstoppning är vanliga hos hundar. De kan orsakas av allt från dålig kost till infektioner och sjukdomar i mag-tarmkanalen.

  3. Öroninfektioner : Hundar, särskilt de med långa öron, är benägna att få öroninfektioner orsakade av svampinfektioner eller bakterieinfektioner. Symtom inkluderar klåda, rodnad och lukt från öronen.

  4. Allergier : Hundar kan utveckla allergier mot olika saker, inklusive mat, pollen och loppbett. Allergier kan orsaka klåda, hudirritation och till och med kroniska öroninfektioner.

  5. Artrit : När hundar åldras kan de utveckla artrit, en ledsjukdom som orsakar smärta och stelhet i lederna. Överviktiga hundar och vissa raser är mer benägna att utveckla artrit.

  6. Hudinfektioner : Hudinfektioner orsakade av bakterier, svampar eller parasiter kan orsaka klåda, rodnad, mjäll och håravfall hos hundar. Dessa infektioner kräver ofta medicinsk behandling.

  7. Tandproblem : Tandproblem som tandsten, tandköttsinflammation och tandköttsinflammation är vanliga hos hundar och kan leda till smärta, infektion och tandlossning.

  8. Urinvägsinfektioner (UVI) : UVI uppstår när bakterier infekterar hundens urinvägar. Symtom inkluderar frekvent urinering, smärtsam urinering och blod i urinen.

  9. Parvovirus : Parvovirus är en mycket smittsam sjukdom som främst drabbar valpar. Det orsakar svår gastroenterit, vilket kan leda till uttorkning, svaghet och i vissa fall död.

  10. Hjärtmask : Hjärtmask är en parasitisk infektion som överförs genom myggbett. Det kan orsaka allvarliga skador på hundens hjärta och lungor om det inte behandlas.

Även om dessa sjukdomar kan vara skrämmande är det viktigt att komma ihåg att många av dem kan förebyggas genom regelbundna veterinärbesök, en hälsosam kost, tillräcklig motion och förebyggande medicinering. Att uppmärksamma din hunds hälsa och reagera snabbt på eventuella symtom kan hjälpa till att hålla den glad och frisk i många år framöver.

Tillbaka till blogg