Engelska bulldogghundar: fakta och information om rasen

Engelsk bulldogg är en populär hundras i Danmark och runt om i världen. Denna ras är känd för sin charmiga och vänliga personlighet, och dess starka kropp och korta ben gör den till en utmärkt jakthund. Den engelska bulldoggen är en medelstor ras, som vanligtvis väger mellan 23 och 25 kg, och dess korta, släta päls kan vara vit, svart, brindle eller en kombination av dessa färger.

engelsk bulldogg

Egenskaper för en engelsk bulldog

Storlek Mellan 11-25 kg
Färg Svart, silver, brun, vit, sand
Päls Korthårig
Pälsmönster Två tonig

Egenskaper för en engelsk bulldog

Lätt att träna
Hund ikonHund ikonHund ikon
Barnvänlig Hund ikonHund ikonHund ikonHund ikon
Bor i lägenhet Hund ikonHund ikonHund ikonHund ikonHund ikon
Vara ensam Hund ikonHund ikonHund ikon
Friska Hund ikonHund ikon
Intelligent Hund ikonHund ikon
Biter inte Hund ikonHund ikon
Gör inte Hund ikonHund ikonHund ikonHund ikon
Spring inte iväg Hund ikon
Fångar inte Hund ikonHund ikonHund ikon
Lämplig som vakthund Hund ikonHund ikon
Lekfull Hund ikonHund ikonHund ikonHund ikon
Bra med katter Hund ikonHund ikon
Egen som familjehund Hund ikonHund ikonHund ikonHund ikon
Energinivå Hund ikonHund ikon
Dreglar inte Hund ikonHund ikon
Lämplig som jakthund Hund ikonHund ikon

Den engelska bulldoggen har en unik form och ett distinkt huvud med en bred, kort nosparti och stora, hängande öron. Rasen är känd för sin envishet, men med rätt träning och konsekvent uppfostran kan de bli lydiga och väluppfostrade. Den engelska bulldoggen har en hög tolerans för barn och andra husdjur, vilket gör den till en bra familjehund.

Som med alla hundraser finns det vissa hälsoproblem som den engelska bulldoggen kan vara utsatt för, såsom höftledsdysplasi och öroninflammationer. Därför är det viktigt att hitta en pålitlig uppfödare och ge regelbunden hälsoundersökning och vård. Engelska bulldoggar kräver också regelbunden motion och skötsel för att behålla sin hälsa och välbefinnande.

Historia och ursprung

engelsk bulldogg

Engelsk bulldogg är en hundras som har sitt ursprung i England och Belgien. Rasen har en lång historia som går tillbaka till 1500-talet.

Abbey of St. Hubert

Rasen utvecklades ursprungligen av munkar i Abbey of St. Hubert i Frankrike. Munkarnas uppgift var att föda upp hundar för jakt och bevakning och de födde upp en ras som senare blev känd som "Bouledogue Francais". Dessa hundar togs senare till England där de korsades med lokala raser för att skapa den engelska bulldoggen.

Belgien och England

I Belgien avlades rasen även för jakt och bevakning, men den användes även som skydd mot tjuvar och rövare. I England blev rasen känd för sin motståndskraft och användes i kamp mot tjurar.

På 1800-talet blev rasen populär bland adeln i England, och den användes som sällskapshund. Rasen avlades vidare för att uppnå en mer kompakt och muskulös kropp och dess temperament ändrades också för att göra den mer vänlig och mindre aggressiv.

Idag är den engelska bulldoggen en populär ras över hela världen och är känd för sitt vänliga och kärleksfulla temperament. Rasen kräver dock mycket vård på grund av sin korta nosparti och är på grund av sin avelshistoria utsatt för vissa hälsoproblem.

Fysikaliska egenskaper

engelsk bulldogg

Storlek och vikt

Den engelska bulldoggen är en medelstor hund som väger mellan 23 och 25 kilo för hanar och 18 till 23 kilo för honor. Hanhundar har vanligtvis en höjd på 31 till 40 cm, medan honhundar är något mindre med en höjd på 30 till 38 cm.

Päls och färger

Den engelska bulldoggen har en kort, slät och tät päls som kan vara brun, svart, vit, brun, citron och röd och vit. Färgen kan variera från enfärgade till mörkare färger med vita markeringar.

Öron och ögon

Den engelska bulldoggen har stora, runda och mörka ögon som sitter långt ifrån varandra på huvudet. Öronen är små och står upprätt, men går även att fälla ner.

Huvud och kropp

Huvudet på den engelska bulldoggen är stort och brett med en kraftfull käke och en stor, bred nos. Kroppen är massiv och muskulös med en kort hals och en bred bröstkorg. Benen är korta och kraftiga, och det finns en tydlig överlappning på halsen. Den engelska bulldoggen har också karakteristiska rynkor i ansiktet.

Engelsk bulldogg är en unik ras med ett imponerande fysiskt utseende. Deras kraftfulla kropp och breda huvud gör dem till en imponerande hundras som är värd att beundra.

Personlighet och temperament

engelsk bulldogg

Den engelska bulldoggen är känd för sin charmiga och milda personlighet. De är i allmänhet lätta att komma överens med och är väldigt kärleksfulla mot sina ägare och familj. Men deras envisa natur kan göra träningen till en utmaning och de kan vara lite svåra att prata om att göra något de inte vill göra.

Träning och beteende

Engelska bulldoggar kan vara lite lata och tenderar att ta det lugnt, så det är viktigt att motivera dem under träningen. De kan också vara lite långsamma att lära sig nya saker, så det krävs tålamod och upprepning för att få dem att förstå.

Spel och energinivå

Även om den engelska bulldoggen kan vara lite lat, kan de fortfarande ha en bra mängd energi, särskilt när det kommer till att spela. De är kända för sin lekfullhet och älskar att leka med sina ägare. Det är viktigt att ge dem tillräckligt med motion och stimulans för att hålla dem friska och glada.

Hälsoproblem

engelsk bulldogg

Den engelska bulldoggen är en ras som är utsatt för vissa hälsoproblem. Det är viktigt att vara medveten om dessa frågor för att säkerställa att hunden lever ett hälsosamt och lyckligt liv.

Öroninfektioner

Engelska bulldoggar tenderar att utveckla öroninfektioner på grund av sina vikta öron. Det är viktigt att rengöra sina öron regelbundet för att undvika infektioner. Om hunden visar tecken på öroninfektion, som rodnad, klåda eller lukt, kontakta veterinär.

Höftdysplasi

Höftdysplasi är ett ärftligt tillstånd som påverkar hundars höfter. Den engelska bulldoggen är en av de raser som är utsatta för detta tillstånd. Detta kan leda till smärta och nedsatt rörlighet. Det är viktigt att din hund kontrolleras för höftledsdysplasi, och om den diagnostiseras kan behandlingen hjälpa till att minska symtomen.

Ögonproblem

Den engelska bulldoggen tenderar också att utveckla ögonproblem, såsom glaukom och luxating patella. Dessa tillstånd kan leda till nedsatt syn och smärta. Om du märker tecken på ögonproblem, såsom rodnad, tårar eller dimsyn, kontakta en veterinär.

Viktproblem

Engelska bulldoggar tenderar att gå upp i vikt och bli feta. Övervikt kan leda till hälsoproblem som hjärtsjukdomar och diabetes. Det är viktigt att kontrollera sin kost och träning för att hjälpa dem att hålla en hälsosam vikt.

Det finns även andra hälsoproblem som den engelska bulldoggen kan vara utsatt för, såsom hypotyreos, von Willebrands sjukdom, osteochondrodysplasi och armbågsdysplasi. Det är viktigt att vara medveten om dessa problem och söka behandling om din hund visar tecken på dem.

Vård och underhåll

engelsk bulldogg

Tillbaka till blogg