Hundar och snabbmat: Vad du behöver veta?

Har du någonsin märkt hur din hund verkar andas in sin mat på några sekunder? Snabbätning är ett vanligt beteende bland många hundar, men det kan vara mer än bara en irriterande vana. Låt oss utforska varför vissa hundar äter så snabbt och vad du kan göra för att hjälpa din lurviga vän att sakta ner och njuta av måltiden.

Varför äter hundar så snabbt?

Det finns flera anledningar till varför vissa hundar tenderar att svälja sin mat utan att tugga ordentligt:

 1. Överlevnadsinstinkt: I det vilda måste vilda hundar ofta tävla om maten, så de utvecklar en tendens att äta snabbt för att se till att de får tillräckligt att äta innan en annan hund tar deras mat.

 2. Frossare: Vissa hundar är bara naturliga glupska ätare och har alltid bråttom att få mat.

 3. Belöning: Hundar förknippar ofta mat med belöning, så de kan vara ivriga att äta snabbt för att få den "belöningen" så snabbt som möjligt.

 4. Tidigare hunger: Hundar som har upplevt hunger tidigare kan utveckla en tendens att äta snabbt eftersom de är oroliga för att maten ska tas ifrån dem.

Problem med snabbmat:

Även om det kan verka ofarligt, kan snabbätning hos hundar leda till flera problem:

 1. Kräkningar: När hundar äter för snabbt kan de svälja luft tillsammans med maten, vilket kan leda till kräkningar.

 2. Matsmältningsproblem: Att äta snabbt kan resultera i matsmältningsproblem som uppblåsthet, gaser och diarré.

 3. Aspiration: Om en hund sväljer mat för snabbt kan det leda till aspiration, där maten kommer in i luftvägarna istället för i magen. Detta kan vara farligt och leda till hosta, kvävning eller till och med lunginflammation.

Vad kan du göra?

Det finns flera sätt du kan hjälpa din hund att sakta ner och njuta av sin måltid:

 1. Använd en långsam matarskål: Långsam matarskål har hinder eller mönster som gör det svårare för din hund att nå maten, vilket tvingar den att äta långsammare.

 2. Dela upp måltider: Istället för att ge din hund en stor portion mat på en gång kan du dela upp måltiderna i mindre portioner och mata din hund flera gånger om dagen.

 3. Använd en kung- eller aktivitetsleksak: Fyll en kung- eller aktivitetsleksak med mat så att din hund måste arbeta för att få den.

 4. Träning: Använd träningstekniker för att lära din hund att äta långsammare. Detta kan inkludera att belöna din hund för att äta långsammare eller använda kommandon som "lugn" eller "vänta".

Slutgiltiga tankar:

Snabbätning är ett vanligt beteende bland många hundar, men det kan leda till flera problem om det inte åtgärdas. Genom att använda några av de nämnda teknikerna kan du hjälpa din hund att sakta ner och njuta av sin måltid på ett säkrare och hälsosammare sätt.

Tillbaka till blogg