Vad kan min hund äta och inte äta?
På animondo ser vi det som ett mycket viktigt mål att se till att hundar lever ett långt och hälsosamt liv. Detta kräver att din hund får näringsrika måltider under hela sitt liv som uppfyller hans naturliga näringsbehov. Vi får också många förfrågningar angående vad en hund ska äta och undvika att äta. Av denna anledning har vi på denna sida förberett en översikt över några av de vanligaste frågorna som våra kunder ställer oss.
Alla hundar är unika
Ingen hund är den andra lik, vilket betyder att det alltid kommer att finnas en mängd olika hundar där ute som lätt kan ha fått i sig något som på pappret kanske inte passar dem.
Det är omöjligt att generalisera över alla hundar, och det är inte heller meningen med listan nedan. Listan bör ses som en vägledning som bör följas för att agera på den försiktiga sidan. Detta betyder också att din hund potentiellt kan reagera på livsmedel som listas som ofarliga nedan. Detta leder oss till nästa punkt, som är att det alltid är klokt att vara försiktig när du introducerar nya foder i din hunds diet.
När du introducerar nya ingredienser i din hunds vanliga diet
Var alltid försiktig när du introducerar nya matvaror till din hund. Det är omöjligt att förutsäga om din hund kan få en allergisk reaktion. Även om din hund normalt sett inte är överkänslig, kan en ny diet orsaka magproblem som ofta visar sig som kräkningar eller diarré.
Av denna anledning bör du alltid börja med små mängder när du introducerar nytt foder till din hund. Detta gör att du kan observera din hunds reaktion och proaktivt förhindra eventuella magproblem orsakade av kosten.
Om du har sett din hund äta något den inte borde, eller om förgiftning misstänks, bör du omedelbart kontakta en veterinär och följa deras råd.
Kött och fisk
För att säkerställa ett långt och hälsosamt liv för din hund är det idealiskt att hundfoder innehåller en rik mängd proteinrikt kött och speciellt fisk. Naturligtvis är hundar köttätare. Det är dock värt att notera att inte alla typer av köttbaserade produkter nödvändigtvis gynnar din hunds välbefinnande. Få en överblick över vad som passar och absolut inte passar som näring till din hund.
Kan hundar äta nötköttsben?
Ja. Nötköttsben är den bästa och säkraste typen av köttben du kan ge din hund. Speciellt kraftben är bra. Nöt- och kalvben splittras inte lika lätt som andra typer av ben och är därför ett säkert alternativ till ben från gris, lamm eller vilt. Rå nötköttsben är relativt lättsmält.
Kan hundar äta kokta ben?
Nej, det bästa är att hålla sig till råa ben. Kokta ben förlorar inte bara en betydande del av sitt näringsvärde, utan de har också en ökad tendens att splittras i skarpa fragment. Dessa fragment kan skada hundens matstrupe, mage och tarmkanal och potentiellt orsaka inre blödningar.
Kan hundar äta kycklingben?
Nej, det rekommenderas inte att ge hundar kycklinglår. Ben från fjäderfä som kyckling, anka, kalkon och gås tenderar att lätt splittras, vilket kan orsaka skador på hundens mage och tarmkanal samt potentiella inre blödningar. Därför bör hundar undvika kycklinglår.
Kan hundar äta grisben?
Nej, det rekommenderas inte att ge hundar grisben. I likhet med kycklingben tenderar grisben att gå sönder och splittras i små, vassa fragment när hunden tuggar på dem. Detta ökar risken för att benen kan skära sig i hundens mage och tarmkanal. Därför bör hundar undvika fläskben.
Det bästa är att hålla sig till de konventionella köttbenen!
Kan hundar äta spareribs?
Nej, det är inte tillåtet för hundar att äta spareribs. Spare ribs består av revbenen från grisar, och som med andra fläskben tenderar dessa att splittras i vassa bitar när hunden tuggar på dem. Detta medför en risk att bensplitterna kan orsaka skador på hundens mage och tarmkanal.
Kan hundar äta lammben?
Det är bäst att inte göra det, eftersom hundar i allmänhet har svårt att smälta lammlår. Lammskaft tenderar att splittras, vilket kan leda till inre blödningar i hundens mage. Om du bestämmer dig för att ge din hund ett lammskänk bör du välja ett större ben och noggrant övervaka din hund. Det är dock värt att notera att din hund lätt kan njuta av lammkött, som är rikt på protein och nyttiga mineraler.
Kan hundar äta rådjursben?
Nej, det rekommenderas inte att ge hundar rådjursben. Rådjursben kan faktiskt orsaka förstoppning hos hundar. Det är viktigt att vara försiktig när du ger din hund ben i allmänhet. På samma sätt som med kycklingben, fläskben och lammben bör du undvika att ge hunden hjortben, eftersom dessa kan splittras i hundens mage. Bäst är att välja oxben istället. Ändå är det tillåtet att ge din hund vilt kött.
Kan hundar äta lax?
Ja, hundar har nytta av lax. Lax är rik på omega-3-fettsyror och protein, vilket är bra för hjärnan och ger hunden en vacker, glänsande päls. Undvik dock rökt lax.
Kan hundar äta tonfisk?
Ja, det är möjligt, men bara i begränsade mängder. Tonfisk är en rovfisk och ligger högst upp i näringskedjan. Den livnär sig på andra fiskar, som kan innehålla tungmetaller. Detta leder till en ökad koncentration av tungmetaller i tonfisk. Av denna anledning bör du undvika att ge din hund stora mängder tonfisk. Samma anledning är också varför gravida kvinnor rekommenderas att begränsa sitt intag av tonfisk.
Kan hundar äta leverpastej?
Ja och nej. Men mest nej!
Hundar tål i princip leverpastej. Trots det innehåller leverpastej flera ingredienser som kan utlösa reaktioner hos hundar med allergiska tendenser eller känsliga magar. Den betydande fett- och salthalten i leverpastej kan också ha negativa effekter på hundens hälsa.
Leverpastej innehåller typiska proteinkällor, som fläsk och mejeriprodukter, som kan orsaka allergiska reaktioner hos hundar. Även om din hund inte är utsatt för allergier eller känslighet för leverpastej kan det ändå påverka hans hälsa.
Att konsumera leverpastej kan potentiellt resultera i fetma om det ges som ett komplement till hundens vanliga diet.
Om du ger din hund ren leverpastej eller leverpastej på rågbröd bör du alltid minska motsvarande mängd av hans dagliga hundmat.
Tänk på att om du ger din hund lite leverpastej bör du alltid kolla ingredienslistan. Vissa postägare innehåller ingredienser som lök och vitlök – två ämnen som hundar inte kan tolerera.
Kan hundar äta makrill i tomat?
Ja, om din hund tål tomat kan den även äta makrill i tomat. Det är dock viktigt att notera att hundar inte tål de gröna delarna av tomatplantan, och även den mogna röda delen bör ges i begränsade mängder. Detta beror på att tomater innehåller solanin, en förening som kan vara skadlig för hundar.
Kan hundar äta räkor?
Ja, räkor är okej för hundar att äta. Ändå, som med alla nya livsmedel, är det viktigt att introducera räkor med måtta.
Kan hundar äta ägg?
Ja, hundar får ha ägg, eftersom de lätt tål det. Håll dig dock till hårdkokta ägg och undvik råa ägg.
Ägg är rika på lättsmälta proteiner, mineraler och proteiner och kan därför vara ett gott och hälsosamt mellanmål för din hund. Som med all annan mat kan hundar också vara allergiska mot ägg, så var uppmärksam på hur din hund reagerar första gången du ger honom ett hårdkokt ägg.
Flera av våra egna produkter innehåller färska ägg just för att de är en av de bästa källorna till flera essentiella aminosyror och B-vitaminer.
Kan hundar äta köttfärs?
Ja, det är säkert för hundar att äta nötkött, men det måste förberedas ordentligt. Rått köttfärs kan potentiellt innehålla bakterier som salmonella och E.coli. Därför bör du alltid förbereda köttfärs innan du serverar det till din hund. Du kan välja att koka eller steka köttet tills det inte längre är rosa.
Mejeriprodukter
Även om mejeriprodukter kan vara mycket välsmakande, är inte alla produkter lämpliga för att mata din hund. Få en fullständig överblick över vilka mjölkprodukter som passar din hund och vilka du bör avstå från att ge till din trogna följeslagare.
Kan hundar få mjölk?
Ja och nej. Vissa hundar reagerar på mjölkprodukter. Som med laktosintolerans hos människor kan hundar uppleva symtom som uppblåsthet, buksmärtor och diarré. Känsligheten för mejeriprodukter varierar dock från hund till hund, och därför är det inte lika för alla.
Hos hundar uppstår laktosintolerans vanligtvis när de inte längre ammar med sin mamma. När valpar ammar producerar de tillräckligt med laktas, ett enzym som bryter ner mjölksocker (laktos).
Laktasproduktionen sjunker dock drastiskt efter avvänjning från modersmjölken. Det gör ofta att hundar inte tål mjölk och laktosbaserade produkter senare i livet.
Kan hundar äta ost?
Ja, men bara i mycket små mängder och bara om hunden inte lider av laktosintolerans. Laktosintoleranta hundar saknar förmågan att bryta ner laktos i mjölkprodukter, vilket kan resultera i magproblem som kräkningar och diarré. Om din hund uppvisar dessa symtom efter att ha ätit ost är det troligtvis ett tecken på intolerans.
I allmänhet rekommenderas det inte att ge hundar mejeriprodukter, inklusive ost. Ost har en hög koncentration av fett och natrium, vilket potentiellt kan leda till högt blodtryck.
Kan hundar äta A38?
Ja, i måttliga mängder och endast om din hund inte lider av laktosintolerans. Många hundar har svårt att smälta laktos, som är det naturliga sockret i mjölkprodukter. Om din hund inte upplever laktosintolerans är det acceptabelt att ge honom en liten del av A38 då och då.
Se till att produkten inte innehåller det konstgjorda sötningsmedlet xylitol, eftersom detta är giftigt för hundar. Generellt bör du undvika att ge din hund produkter som innehåller mycket socker, eftersom de inte är fördelaktiga för hans hälsa. Om din A38 innehåller en betydande mängd socker bör du avstå från att servera den till din hund.
Kan hundar äta yoghurt?
Ja, hundar kan äta yoghurt, men i begränsade mängder och endast om din hund inte är laktosintolerant. En betydande andel av hundarna är intoleranta mot laktos och mjölkprodukter i allmänhet. Laktosintolerans kan leda till obehagliga symtom som diarré, buksmärtor och uppblåsthet. Var medveten om att produkter med sötningsmedel bör undvikas, eftersom dessa är skadliga för hundar.
Kan hundar äta grädde?
Både ja och nej. Många hundar är laktosintoleranta och tål inte mjölkprodukter. Om din hund inte lider av laktosintolerans kan den då och då tåla lite grädde – om detta är lämpligt är dock en annan diskussion. Som en allmän regel rekommenderas det inte att ge grädde till hundar på grund av dess höga fetthalt.
Frukt och grönsaker
Vi människor är vana vid att sträva efter att konsumera sex portioner frukt och grönsaker om dagen för att upprätthålla en hälsosam livsstil med tillräckligt med vitaminer och mineraler. Det är dock inte fullt så okomplicerat när det kommer till hundar. Även om det finns en del grönsaker som du tryggt kan dela med din hund, så finns det även ett antal grönsakstyper som vi absolut inte rekommenderar dig att erbjuda din hund.
Kan hundar äta banan?
Ja, hundar tål bananer, men det bör begränsas till måttliga mängder. Bananer är rika på vitaminer, mineraler och kalium, vilket är bra för din hunds hälsa. Bananer innehåller dock också en betydande mängd socker, varför de endast bör ges ibland och i små mängder till din hund.
Förutom näringsinnehållet av vitaminer och mineraler är bananer rika på magnesium, vilket kan stärka benen och främja upptaget av vitaminer. Bananer är också låga i kolesterol och salt, vilket gör dem till ett fördelaktigt mellanmål jämfört med andra alternativ.
Bananer har ett högt fiberinnehåll, vilket kan hjälpa till att reglera hundens matsmältning vid diarré.
På grund av den höga sockerhalten bör du dock begränsa din hunds konsumtion av bananer till små portioner och sällsynta tillfällen. Överdriven konsumtion kan orsaka magproblem och på lång sikt fetma. Observera också att banansand inte ska ges till din hund – det måste slängas!
Kan hundar äta melon och vattenmelon?
Ja, hundar kan njuta av melon, särskilt vattenmelon, med måtta. Meloner är generellt sett bra för hundar, men det är viktigt att vara medveten om deras höga sockerhalt. Därför bör du bara erbjuda din hund melon i små portioner. Meloner, särskilt vattenmeloner, är rika på vätska, vitaminer och fibrer, och de har fördelaktiga antioxidantegenskaper. Vattenmelon är också ett utmärkt sätt att se till att din hund får i sig tillräckligt med vätska under varma sommardagar.
Kan hundar äta morötter?
Ja, hundar kan äta morötter utan problem, men det är viktigt att ha koll på mängden. Morötter är en källa till ett antal vitaminer, inklusive A, B, B1, B8, C, D och K, som stödjer hundens immunförsvar. Råa morötter som kräver tuggning fungerar bra som ett naturligt sätt att rengöra din hunds tänder och bidra till friskt tandkött.
Dessutom innehåller morötter en mängd mineraler som kalcium, kalium och natrium, samt karotenoider. Morötter stärker hundens hud och syn. Om du har en dräktig hund kan morötter hjälpa till att öka cirkulationen och främja mjölkproduktionen.
Kan hundar äta jordgubbar?
Ja, hundar kan säkert njuta av jordgubbar. Jordgubbar är rika på mineraler, vitaminer och antioxidanter, vilket gynnar hundens immunförsvar. Jämfört med de flesta frukter innehåller jordgubbar en lägre mängd socker, vilket gör dem till ett gynnsamt alternativ, t.ex. jämfört med bananer. Det är dock viktigt att undvika grädde, och du bör alltid undvika att erbjuda frysta eller inlagda bär till din hund.
Kan hundar äta ärtor?
Ja, hundar kan säkert äta både vanliga ärter och sockerärter. Om du väljer sockerärter (de med ätbara baljor) bör du dock skära dem i små bitar innan du matar din hund med dem. Hundar tål både färska och frysta ärtor, men det är viktigt att undvika konserverade ärter då dessa ofta innehåller tillsatt salt och kryddor.
Ärter kan användas som godsaker till din hund, men med anledning. Ärter innehåller puriner - ämnen som omvandlas till urinsyra och filtreras genom njurarna. Ett överskott av urinsyra kan leda till bildning av njursten. Om din hund lider av njurproblem bör du helt avstå från att ge den ärter.
Ändå är ärtor rikligt med vitaminer, proteiner, fibrer och nyttiga antioxidanter, som stärker hundens immunförsvar och hjälper till att stabilisera blodsockernivåerna.
Kan hundar äta potatis?
Ja, hundar tål kokt potatis, men generellt bör man undvika att ge dem rå potatis. All potatis innehåller ämnet solanin som vissa hundar inte kan smälta. Solanin bryts dock ner genom värmebehandling, så beredd potatis är säker att servera. Det bästa tillvägagångssättet är att skala och koka potatisen eller baka den, eftersom solanin främst finns i skalet. Att steka potatis är inte en optimal idé, eftersom det kan tillföra onödigt fett och salt till potatisen och därmed till din hund.
Kan hundar äta vindruvor?
Nej, hundar ska undvika vindruvor. Även om orsaken inte är helt klarlagd, har druvor visat sig vara giftiga för hundar. Druvor kan ofta leda till obehag hos hundar och i svåra fall till och med leda till njursvikt.
Kan hundar äta russin?
Nej, hundar ska inte äta russin. Russin är i grunden torkade druvor, så precis som vindruvor har russin visat sig vara giftiga för hundar. Orsaken till hundarnas reaktion på ingredienserna är inte helt klarlagd, vilket gör att du inte i förväg kan förutse om din hund kommer att tåla russin eller inte. Av denna anledning bör russin undvikas helt.
De vanligaste reaktionerna hos hundar inkluderar kräkningar, diarré, buksmärtor, skakningar och ökad törst och urinering. Att äta russin kan i värsta fall resultera i njursvikt hos hundar och en teori pekar på att svampsporer i frukten kan belasta hundars njurar. Därför bör hundar under inga omständigheter äta russin.
Kan hundar äta tomater?
Nej, det rekommenderas att undvika att inkludera tomater i din hunds diet. Liksom potatis innehåller tomater ämnet solanin som är giftigt för hundar. Det giftiga ämnet är främst koncentrerat till de gröna delarna av tomatplantan, såsom stjälk, löv och omogna frukter.
Hundar kan dock tåla en liten mängd mogna tomater utan att bli förgiftade av solanin. Ändå innehåller tomater även ett ämne som kallas alfa-tomatin, som i stora mängder kan vara skadligt för hundens hjärta. Detta kräver dock en betydande summa. Sammantaget kan hundar i princip tolerera små mängder mogna tomater, men detta bör hållas på en mycket begränsad nivå.
Kan hundar äta gurka?
Ja, det är säkert att ge hundar gurka. Gurkor utgör ingen fara för hundar eftersom de i första hand är vatten och därmed en utmärkt källa till återfuktning. Det är dock viktigt att undvika inlagd gurka och istället välja färsk, ekologisk gurka för att undvika potentiellt skadliga bekämpningsmedel.
Kan hundar äta äpplen?
Ja, hundar kan äta äpplen, men det är viktigt att ta bort kärnorna först. Kärnorna innehåller cyanogena glykosider, som är skadliga för hundar. Kärnlösa äpplen är lika hälsosamma för hundar som de är för människor. Det är dock viktigt att begränsa mängden – äpplen innehåller mycket socker, och det är bäst att undvika för stora mängder socker i hundens kost. Därför bör du vara försiktig med de sötare varianterna av äpplen.
Kan hundar äta ananas?
Ja, det är möjligt att ge din hund ananas, men endast i färsk form (ej på burk) och det bör endast vara i små mängder på grund av det höga innehållet av naturligt fruktsocker. Det är viktigt att övervaka hur din hunds mage reagerar när du introducerar ny mat, och det är klokt att vänta med att introducera ananas igen tills du är säker på att din hund tål det.
Kan hundar äta broccoli?
Nej, hundar bör generellt undvika broccoli. Broccoli innehåller isotiocyanat, ett ämne som kan orsaka förgiftning hos hundar. Även om en liten mängd broccoli kanske inte har allvarliga effekter, reagerar inte alla hundar lika på broccoli. För att vara på den säkra sidan rekommenderas det att välja andra foder till din hund.
Kan hundar äta lök?
Nej, hundar måste undvika lök. Lök innehåller allicin, en förening som är skadlig för hundar. Allicin finns i både rå och kokt lök och utgör ett giftigt hot mot hundar. Gifterna i lök kan skada hundens röda blodkroppar, vilket kan leda till anemi och andningsproblem. Lökförgiftning kan utlösa olika symtom, inklusive diarré, kramper, andningssvårigheter, kräkningar och bleka slemhinnor. Så det är bäst att undvika att ge din hund mat som innehåller lök.
Kan hundar äta vitlök?
Nej, hundar bör undvika vitlök. Vitlök, liksom lök, innehåller gifter som är skadliga för hundar. Dessa toxiner påverkar de röda blodkropparna och kan få cellerna att bryta ner. Symtom uppträder vanligtvis några dagar efter intag och kan innefatta diarré, ökad hjärtfrekvens, kräkningar och allmänt obehag.
Kan hundar äta kokos?
Ja, det är okej för hundar att konsumera kokos, men det bör vara i begränsade mängder.
Det är viktigt att se till att det inte finns några rester av den hårda nöten, eftersom det kan vara farligt för hunden att svälja. Observera också att vissa hundar kan uppleva magbesvär och uppblåsthet till följd av att de äter kokos, så det är en bra idé att övervaka din hunds reaktion.
Kan hundar äta clementiner?
Ja, klementiner är acceptabla för hundar, men endast i begränsade mängder och utan stenar. Stenarna innehåller cyanid som är skadligt för hundar. Därför bör du alltid ta bort stenarna från clementinerna innan du ger dem till din hund. Tänk på att klementiner är söta frukter, så det är bäst att hålla mängden i små portioner.
Kan hundar äta blomkål?
Ja, hundar kan lätt njuta av blomkål – både rå och kokt. När du väljer blomkål är det en bra idé att gå på ekologiska sorter för att undvika eventuella bekämpningsmedel. Fokusera på blomkålens vita huvud och undvik de gröna delarna som stjälkar och blad. Som alltid bör du ge din hund blomkål i måttliga mängder.
Kan hundar äta avokado?
Nej, hundar ska inte äta avokado. Avokado innehåller ett gift som kallas persin, som är skadligt för hundar. Persin finns i både fruktköttet och stenen av avokadon. Att äta avokado kan leda till kräkningar, diarré, andningsproblem och hjärtrytmrubbningar. Därför bör hundar hållas borta från avokado, eftersom det också kan ha negativa effekter på deras hjärtmuskler.
Kan hundar äta chili?
Nej, det är ingen bra idé. Även om chili inte är giftigt för hundar innehåller den ämnet capsaicin som kan orsaka obehag i hundens mage. Därför rekommenderas det inte att ge din hund chili. Det gäller både rå chili och rätter tillagade med chili som ingrediens. Det är bäst att undvika att inkludera chili i din hunds diet.
Kan hundar äta sparris?
Ja, hundar tål sparris. Däremot kan rå, grön sparris ibland orsaka matsmältningsproblem hos hundar, så detta är något du bör vara medveten om. Om din hund upplever magbesvär eller kräks efter att ha ätit rå sparris är det bäst att ge kokt sparris istället.
Kan hundar äta plommon?
Ja, hundar kan äta plommon, men bara fruktköttet och inte stenen. Stenen innehåller ämnet cyanid som är giftigt för hundar. Därför är nedfall av plommon och hundar en farlig kombination. När plommonstenen krossas och intas frigörs vätecyanid som kan störa hundens andning. Det är därför viktigt att alltid ta bort stenen innan du ger din hund ett plommon.
Kan hundar äta ingefära?
Ja, det är acceptabelt för hundar att konsumera ingefära i begränsade mängder - upp till 1 tesked per dag. Ingefära är berikad med antioxidanter som kan ha gynnsamma effekter på aspekter som åksjuka, illamående och uppblåsthet hos hundar. Dessutom har ingefära antiinflammatoriska egenskaper som kan hjälpa till att lindra artrit hos hundar.
Kan hundar äta paprika?
Ja och nej. Liksom tomater tillhör paprikan nattljusfamiljen och innehåller ämnet solanin som är giftigt för hundar. Det är dock framför allt de gröna delarna av frukten som är problematiska och därför kan röd paprika i många fall vara ofarlig att äta.
Det är en bra idé att experimentera med den röda och eventuellt den gula varianten, men var försiktig och inför små mängder efter hand.
Kan hundar äta bönor?
Ja, men välj kokta gröna bönor. Råa gröna bönor innehåller lektin, som i stora mängder kan ge symtom som diarré, illamående, kräkningar och buksmärtor. Lätt kokta gröna bönor innehåller dock en rik mängd vitaminer och mineraler som är fördelaktiga för din hunds hälsa.
Godis och godis
Det kan vara frestande att dela en godis eller choklad med din trogna följeslagare när hungern slår till. Det är dock viktigt att komma ihåg att hundar naturligt inte attraheras av varken godis eller choklad. Lär dig varför det är bäst att inte dela dina sötsaker med din hund eller valp.
Kan hundar äta choklad?
Nej, hundar tål inte choklad. Choklad är giftigt för hundar, och det är därför strängt förbjudet att erbjuda chokladprodukter till din hund. Orsaken till denna förgiftning ligger i ämnet teobromin, som finns i olika typer av choklad. I värsta fall kan intag av teobromin vara dödligt för hundar, och mörk choklad har den högsta halten av teobromin.
Typiska symtom på chokladförgiftning hos hundar visar sig ofta efter cirka 12 timmar. Dessa inkluderar rastlöshet, nervositet, hyperaktivitet, kräkningar och diarré. Eftersom teobromin är ett diuretikum kommer hunden sannolikt att dricka mer vatten och behöva kissa oftare. Allvarliga fall av chokladförgiftning kan utlösa feber, kramper, koordinationsproblem och till och med koma.
I de svåraste fallen kan chokladförgiftning vara livshotande, så det är viktigt att kontakta din veterinär omedelbart om din hund har ätit choklad.
Kan hundar äta lakrits?
Nej, det är inte tillåtet för hundar att konsumera lakrits. Det är en bra tumregel att hundar inte ska ges godis i allmänhet. Godisprodukter kan innehålla xylitol, ett sockerämne som kan orsaka en plötslig och farlig sänkning av hundens blodsockernivå. Det kan resultera i kräkningar, skakningar, nedsatt aktivitet och i värsta fall kramper eller medvetslöshet hos hunden.
Kan hundar äta glass?
Nej, hundar får inte njuta av glass. Mjölkprodukter, som ligger till grund för många glassvarianter, är inte lämpliga för hundar, eftersom de ofta lider av laktosintolerans. Dessutom innehåller många glassar choklad som är giftigt för hundar och det gäller även konstgjorda sötningsmedel.
Kan hundar äta popcorn?
Nej, i de flesta fall är det ingen bra idé. Popcorn som vi människor äter är oftast inte lämpliga för hundar på grund av det höga innehållet av oljor, smör och salt. Däremot kan hundar njuta av rena, osaltade popcorn utan tillsatt fett. Om du väljer att ge din hund popcorn, se till att begränsa mängden till små portioner.
Flingor
På animondo har vår grundhållning alltid varit att hundens näring ska ligga så nära dess naturliga behov som möjligt. Nedan hittar du en samlad översikt över vilka spannmålssorter som passar din hund bäst, samt hur de ska förberedas.
Kan hundar äta ris?
Ja, hundar tål ris, men det är viktigt att riset kokas ordentligt och inte är rått. När riset är genomkokt kan det vara fördelaktigt, speciellt om din hund har en känslig mage.
Kan hundar äta risgrynsgröt?
Ja och nej, hundar tål kokt ris, men det finns en viktig nyans. Vissa hundar är laktosintoleranta och kan därför inte smälta mjölkprodukter, inklusive risgrynsgröt. Om din hund lider av laktosintolerans bör du avstå från att ge den risgröt. Generellt sett tål hundar kanel i små mängder utan problem.
Kan hundar äta havregryn?
Ja, hundar kan äta havregryn utan problem. Havregryn är en rik källa till fibrer, näringsämnen, antioxidanter och mineraler, och i hundens diet är havre en av de bästa spannmålen. Själva använder vi havre i våra egna produkter som du kan läsa mer om här. Det är dock viktigt att dämpa mängden havregryn, eftersom för stora mängder kan vara svårsmälta för hunden och leda till kräkningar och diarré. Så det är bäst att hålla sig till måttliga mängder havregryn och hålla mjölken för dig själv.
Kan hundar äta pasta?
Ja, det är tillåtet att ge hundar pasta. Det är dock viktigt att hålla sig till små portioner. Men pasta är inte en optimal näringskälla för hundar. Den är rik på kolhydrater och saknar därför de essentiella fettsyror, proteiner, vitaminer och mineraler som hunden behöver.
Nötter
Vi har ofta hört att nötter är extremt bra för vår egen hälsa. Ändå gäller detta inte nödvändigtvis våra fyrbenta vänner. Olika typer av nötter påverkar hundar på olika sätt, och det finns säkert ett antal nötter som inte är lämpliga för dem. Du kanske blir förvånad över vilka nötter som är säkra och osäkra att ge till din hund.
Kan hundar äta nötter?
Nej, hundar tål inte nötter. Alla typer av nötter är giftiga för hundar, och vissa nötter som valnötter och macadamianötter är särskilt farliga. Förtäring av nötter kan orsaka symtom som kräkningar, feber, skakningar, nedsatt leverfunktion, blodig avföring, slöhet, nedsatt aptit och till och med förlamning.
Om din hund har ätit saltade nötter kan den förutom nötförgiftningen även riskera saltförgiftning.
Kan hundar äta mandel?
Nej, hundar tål inte mandel. Mandel, liksom nötter i allmänhet, är giftiga för hundar. Medan mandlar inte är lika giftiga som t.ex. macadamianötter, de innehåller fosfor, vilket möjligen kan leda till att det bildas blåssten hos hundar. Bittra mandlar utgör en särskild risk eftersom de innehåller det giftiga ämnet cyanid.
Kan hundar äta jordnötter och jordnötssmör?
Ja, hundar tål jordnötter och jordnötssmör, så länge hunden inte är allergisk mot det. Jordnötter är faktiskt inte nötter, utan baljväxter, vilket gör att de inte hör hemma i nötkategorin.
Det är viktigt att ge både jordnötter och jordnötssmör i måttliga mängder. Jordnötssmör innehåller många kalorier och bör därför endast användas som en sporadisk goding.
Drycker och oljor
Precis som det är viktigt för människor, är tillräcklig vätska också avgörande för din hunds välbefinnande under hela dagen. Det kan vara frestande att överväga att ge din hund något annat än vatten som en form av variation. Ändå, som med mat, är inte alla vätskor lika lämpliga för din hunds hälsa. Lär dig vilka vätskor som är lämpliga och vilka som bör undvikas.
Kan hundar dricka saltvatten?
Ja, hundar tål vanligtvis att dricka små mängder saltvatten. Ändå, om en hund får i sig en betydande mängd saltvatten kan den riskera att utveckla saltförgiftning. Det är därför viktigt att övervaka din hund runt havsvatten och alltid ha färskvatten tillgängligt så att din hund kan släcka sin törst på ett hälsosamt sätt.
Kan hundar äta isbitar?
Ja, det är okej att hundar får isbitar, men det är viktigt att vara uppmärksam på formen på isbitarna, då hunden av misstag kan få ner dem i halsen. Dessutom kan hundens tänder skadas av de hårda isbitarna. Det är därför en bra idé att välja isbitar i små storlekar.
Många hundägare ger sina hundar isbitar på sommaren under värmeböljor för att hjälpa dem att svalka sig. Ett alternativt tillvägagångssätt är att blanda hundens mat med vatten och frysa in det. Torrfoder tenderar att absorbera vatten, vilket kan vara ett uppfriskande alternativ för din hund.
Kan hundar få olivolja?
Ja, det är acceptabelt för hundar att ha olivolja, men det måste vara i kontrollerade mängder. Det är en bra idé att rådfråga din veterinär för att bestämma lämplig mängd olivolja baserat på din hunds storlek. Olivolja har flera fördelaktiga egenskaper som gäller både människor och hundar. Det finns även andra typer av olja som är fördelaktiga för hundar, som t.ex omega-3 olja.
Smaktillsatser
Det kan vara frestande att lägga till lite variation i din hunds diet. Men det är viktigt att vara medveten om att inte alla kryddor är lämpliga för hundar.
Kan hundar äta kanel?
Hundar tål kanel i små mängder, men den bör inte koncentreras. Om din hund har smakat en rätt som är kryddad med lite kanel behöver du inte oroa dig. Men kryddor kan ofta ge hundar en orolig mage, så det är viktigt att begränsa deras intag. Det rekommenderas att förvara kanel och andra kryddor på en övre hylla utom räckhåll för hunden.
Läkemedel och kosttillskott
Förutom mat vill många veta om det är säkert att ge sina hundar olika typer av medicin och kosttillskott. Vi är inte veterinärer och överlåter helst till medicinsk personal att ge råd om vad du ska göra om din hund blir sjuk.
Kan hundar få smärtstillande medicin?
Det rekommenderas endast att ge din hund medicin om din veterinär har godkänt det. Det är viktigt att undvika att ge din hund smärtstillande medel utan att först rådfråga en veterinär. Det är inte tillåtet att ge sin hund medicin, som panodil, som redan finns i medicinskåpet, utan att först prata med en veterinär.
Kan hundar få fiskolja?
Det är tillåtet för hundar att konsumera fiskolja, och det finns speciella piller med fiskolja för hundar. Fiskolja är en rik källa till omega-3-fettsyror, som är mycket fördelaktiga för hundens hälsa. Det är dock alltid bäst att konsultera en veterinär innan du ger din hund nya kosttillskott.
Kan hundar få antihistamin?
Det rekommenderas att undvika att ge din hund medicin om du inte först har konsulterat en veterinär. Även om antihistaminer kan hjälpa människor med allergier, kan de bara sällan hjälpa allergiska reaktioner hos hundar. Om din hund upplever en allergisk reaktion bör du kontakta din veterinär först.