När hundens ögon springer: Vad du behöver veta

Vi vet alla när vår älskade hund kommer springande med rinnande ögon. Det kan vara en oroande situation för alla hundägare att se sin bästa vän med tårarna rullande nerför kinderna. Men vad betyder det egentligen när det börjar tåras i ögonen på en hund, och när ska man vara orolig?

Vad är ögonlöpning hos hundar?

Canine lacrimation, även känd som epiphora, hänvisar till ett tillstånd där en hunds ögon producerar överflödiga tårar. Det kan ge intrycket av att hunden hela tiden gråter eller har blöta ögon. Epiphora kan orsakas av flera olika orsaker, inklusive irritation, infektion, allergier eller till och med strukturella problem i ögat.

Orsaker till rinnande ögon hos hundar:

 1. Irritation: Ögonirritation orsakad av damm, rök, pollen eller andra främmande föremål kan leda till flytningar från ögonen hos hundar. När ögat försöker spola bort dessa irriterande ämnen bildas överflödiga tårar.

 2. Infektion: Ögoninfektioner orsakade av bakterier, virus eller svampar kan resultera i rinnande ögon. Dessa infektioner kan orsaka inflammation i ögat, vilket leder till ökad tårproduktion.

 3. Allergier: Oavsett om det är pollen, dammkvalster eller mat kan allergier orsaka inflammation i ögonen, vilket i sin tur leder till rinnande ögon.

 4. Anatomiska problem: Vissa hundar kan ha anatomiska problem som inre ögonlock som inte stängs ordentligt (entropion) eller blockering av tårkanalerna, vilket resulterar i ökad tårproduktion.

När ska man gå till veterinären?

Medan enstaka rinnande ögon hos hundar vanligtvis inte är något allvarligt, finns det situationer där du bör kontakta din veterinär:

 • Om flytningen från ögat åtföljs av andra symtom som rodnad, svullnad eller grumlighet i ögat.
 • Om ögonflytningen är konstant och inte förbättras med tiden.
 • Om din hund blinkar överdrivet eller gnuggar ögonen.
 • Om det finns pus eller grumlig vätska i ögonen.

Din veterinär kan utföra en noggrann undersökning av din hunds ögon för att fastställa orsaken till ögonutsläppet och rekommendera lämplig behandling.

Behandling av rinnande ögon hos hundar:

Behandlingen av flytningar från ögonen beror på orsaken bakom tillståndet. Det kan inkludera användning av ögondroppar eller salvor för att lindra irritation, antibiotika för att behandla infektioner eller kirurgi för att korrigera anatomiska problem. Det är viktigt att noga följa din veterinärs instruktioner för att säkerställa att din hund får bästa möjliga vård.

Förebyggande av rinnande ögon hos hundar:

Ibland går det inte att helt förhindra att det vattnas i ögonen, särskilt om det orsakas av allergier eller anatomiska problem. Men det finns några steg du kan vidta för att minska risken:

 • Håll din hunds ögon rena och fria från främmande föremål.
 • Undvik att utsätta din hund för potentiella allergener.
 • Se till att besöka veterinären regelbundet för att upptäcka och behandla eventuella ögonproblem i tid.

Att se din hund ha rinnande ögon kan vara oroande, men med rätt omsorg och uppmärksamhet kan de flesta fall av rinnande ögon hanteras effektivt. Kom alltid ihåg att kontakta din veterinär om du är orolig för ditt husdjurs hälsa.

Tillbaka till blogg