Pekingese: fakta och information om rasen

Pekingese är en liten hundras som har sitt ursprung i Kina. Denna ras är känd för sitt långa, silkeslena hår och platta ansikte. Pekingesen är en sällskapshund som är mycket kärleksfull och lojal mot sin ägare.

Pekingese

Egenskaper hos en Pekingese

Storlek Liten 5-10 kg
Färg Svart, silver, grädde, sand, brun, vit
Päls Långhårig
Pälsmönster Tvåfärgad, trefärgad, sobel, fläckig

Egenskaper hos en Pekingese

Lätt att träna
Hund ikonHund ikonHund ikon
Barnvänlig Hund ikon
Bor i lägenhet Hund ikonHund ikonHund ikonHund ikonHund ikon
Vara ensam Hund ikonHund ikon
Friska Hund ikon
Intelligent Hund ikonHund ikonHund ikon
Bitande Hund ikonHund ikonHund ikon
Do Hund ikonHund ikonHund ikonHund ikon
Springer iväg Hund ikonHund ikonHund ikon
Fällor Hund ikon
Lämplig som vakthund Hund ikon
Lekfull Hund ikonHund ikon
Bra med katter Hund ikonHund ikon
Egen som familjehund Hund ikonHund ikonHund ikon
Energinivå Hund ikonHund ikonHund ikonHund ikonHund ikon
Dreglar inte Hund ikon
Lämplig som jakthund Hund ikonHund ikon

Pekingesen är en av de äldsta raserna i världen och har en lång historia i Kina. Denna ras ägdes ursprungligen av Kinas kejsare och ansågs vara en helig hund. Pekingesen fördes först till Europa på 1800-talet och blev snabbt populär bland adeln.

Idag är Pekingese fortfarande en populär ras på grund av sin charmiga personlighet och unika utseende. Även om den är liten, kräver den fortfarande en bra mängd motion och omsorg för att hålla sig frisk och glad.

Ursprung och historia

Pekingese

Pekingesen är en liten hund med en stor personlighet som har sitt ursprung i Kina. Ursprunget till Pekingese kan spåras tillbaka till det forntida Kina, där det föddes upp som en följeslagare för buddhistiska munkar.

I det forntida Kina var Pekingese en mycket uppskattad hund och hölls i hög aktning av kejsare och adelsmän. I Sommarpalatset i Peking föddes Pekingese upp i storslagen stil och endast de mest prestigefyllda hundarna fick avla.

I mitten av 1800-talet introducerades Pekingese till väst när brittiska trupper tog med hundar tillbaka till England efter att ha plundrat sommarpalatset under andra opiumkriget.

Pekingese blev en populär ras i England, och drottning Victoria var en stor beundrare av rasen. Hon hade en egen besättning av Pekingese och det var under hennes tid som monark som rasen standardiserades och avlades till sin nuvarande form.

Idag är Pekingese fortfarande en populär ras i många länder, och dess charmiga personlighet och unika utseende gör den till en favorit bland hundägare runt om i världen.

Fysikaliska egenskaper

Pekingese

Storlek och vikt

Pekingeser är kända för sin lilla storlek och låga vikt. De väger vanligtvis mellan 3 och 7 kilo och mäter runt 15-25 centimeter på höjden. Deras små öron och svans är också utmärkande för rasen.

Färger och kappor

Pekingese finns i en mängd olika färger inklusive brun, röd, svart, grädde och vit. Många pekingeser bär också en svart mask runt ansiktet. Deras päls är dubbla lager och kan vara tjocka och silkeslen eller strävare och hårdare. Färgen på deras päls kan variera från ljus till mörk.

Ansikte och ögon

Pekingese är kända för sina platta ansikten och stora, runda ögon. Deras nosar är korta och trycks uppåt, vilket kan leda till andningsproblem. Deras ögon är vanligtvis mörkbruna och uttrycksfulla.

Generellt sett är Pekingese små, kompakta och muskulösa hundar med en tjock päls och ett karakteristiskt platt ansikte och stora ögon. Deras färger och päls kan variera, men de är alltid en charmig och älskvärd ras.

Hälsa och Omsorg

Pekingese

Pekingesen är en liten hund med en stor personlighet. De är kända för att vara godmodiga, men också viljestarka och påstridiga. Deras värdighet och kungliga attityd är också anmärkningsvärd.

Interaktion med barn och främlingar

Pekingese är i allmänhet vänlig med barn och främlingar, men de kan vara lite reserverade till en början. Det är viktigt att socialisera dem tidigt och lära dem att interagera med olika människor och situationer.

Utbildning och intelligens

Pekingesen är intelligent och alert, men också självständig och envis. Träning kan vara en utmaning, men det är viktigt att vara konsekvent och positiv i träningen. De kan lära sig många knep och kommandon, men det kan ta tid och tålamod.

Lek och tillgivenhet

Pekingesen är en lekfull och kärleksfull hund. De älskar att leka och får uppmärksamhet från sina ägare. De kan också vara lite krävande när det kommer till att bli gosad och klappad.

Vakthundens egenskaper

Pekingese är en bra vakthund och kommer att uppmärksamma sina ägare på konstiga och oväntade situationer. De kan också vara lite vokala och skälla ofta. Det är viktigt att träna dem att sluta skälla på kommando.

Pekingese och andra raser

Pekingese

Tillbaka till blogg