Korthårig pekare: fakta och information om rasen

Den korthåriga Hønsehunden, även känd som en kortbent version av Basset Hound, är en populär jakthund i Danmark. Denna ras är känd för sin utmärkta doft och är en av de bästa raserna för jakt på kaniner och rävar. The Shorthaired Pointer är en medelstor ras med en kort, slät päls och distinkta hängande öron.

Korthårig Cocker Spaniel

Egenskaper för en korthårig cocker spaniel

Storlek Mellan 11-25 kg
Färg Svart, brun, vit
Päls Korthårig
Pälsmönster Tvåfärgad, fläckig

Egenskaper för en korthårig cocker spaniel

Lätt att träna
Hund ikonHund ikon
Barnvänlig Hund ikonHund ikonHund ikonHund ikon
Bor i lägenhet Hund ikon
Vara ensam Hund ikon
Friska Hund ikonHund ikonHund ikon
Intelligent Hund ikonHund ikonHund ikonHund ikon
Bitande Hund ikonHund ikon
Do Hund ikonHund ikonHund ikon
Springer iväg Hund ikonHund ikonHund ikon
Fällor Hund ikonHund ikonHund ikon
Lämplig som vakthund Hund ikonHund ikonHund ikonHund ikonHund ikon
Lekfull Hund ikonHund ikonHund ikon
Bra med katter Hund ikonHund ikon
Egen som familjehund Hund ikonHund ikonHund ikonHund ikon
Energinivå Hund ikonHund ikonHund ikonHund ikon
Dreglande Hund ikonHund ikonHund ikon
Lämplig som jakthund Hund ikonHund ikonHund ikonHund ikonHund ikon

Korthårig Hønsehund är en stark och muskulös ras med en vikt på cirka 15-20 kg. Den har en kort, stark kropp och korta ben som gör den idealisk för jakt i tät vegetation. Korthårig Hønsehund har en vänlig och lekfull personlighet och är känd för att vara en bra familjehund.

Som med alla hundar är träning och socialisering viktigt för att säkerställa att korthåriga pekare utvecklas till en välbalanserad vuxen hund. Denna ras kan vara lite envis och kräver tålamod och konsekvens i träningen. Korthåriga pekar tenderar också att vara överviktiga, så det är viktigt att ge dem tillräcklig motion och en hälsosam kost för att undvika hälsoproblem.

Historia och ursprung

Korthårig Cocker Spaniel

The Shorthaired Pointer är en hundras som har en lång och intressant historia. Denna ras kan spåras tillbaka till 1700-talet när den utvecklades i Frankrike. Ursprungligen var rasen uppfödd för jakt på fjäderfä och dess namn kommer från dess förmåga att hitta och hämta fjäderfä.

Abbey of St. Hubert

En viktig del av Korthår Hønsehunds historia är dess koppling till Abbey of St. Hubert i Frankrike. Detta kloster var känt för att föda upp hundar för jakt och man tror att den korthåriga pekaren föddes upp genom att korsa lokala jakthundar med hundar från klostret.

Belgien och England

När rasen blev mer populär spreds den till andra delar av Europa, inklusive Belgien och England. I Belgien korsades rasen med andra jakthundar för att förbättra dess förmåga, medan den i England användes för att jaga både fjäderfä och kaniner.

Idag är korthårig pekar en populär ras i många delar av världen och används fortfarande för jakt och som husdjur. Med sin långa historia och imponerande förmågor är det inte svårt att förstå varför denna ras är så populär.

Fysikaliska egenskaper

Korthårig Cocker Spaniel

Storlek och vikt

Den korthåriga Hønsehunden är en medelstor hund med en medelhöjd på 54-60 cm och en vikt på 20-25 kg. Han är en välbyggd hund med en muskulös kropp och kraftfulla ben.

Päls och färger

Den korthåriga Hønsehunden har en kort, slät och tät päls som kräver minimal vård. Pälsen kan vara svart, vit, brun, citron eller röd och vit. Vissa hundar kan ha individuella vita eller svarta hårstrån utspridda över kroppen.

Öron och ögon

Den korthåriga Hønsehunden har långa, hängande öron som är tätt pälsade. Ögonen är stora och bruna med ett vänligt och uppmärksamt uttryck.

Huvud och kropp

Den korthåriga Hønsehunden har en välproportionerad kropp med bred bröstkorg och djup och bred bröstkorg. Han har en kort nosparti och ett brett huvud med ett något definierat stopp. Halsen är muskulös och har en lätt överlappning. Benen är korta och muskulösa med starka tassar.

Den korthåriga Hønsehunden är en kortbent hund med medelstorlek och robust kroppsbyggnad. Han har en rynkad panna och ett snällt och intelligent uttryck i ögonen.

Personlighet och temperament

Den korthåriga Hønsehunden är känd för att ha en charmig och vänlig personlighet. De är i allmänhet lätta att komma överens med och har en mild och mild natur. Deras temperament är vanligtvis lugnt och balanserat, men de kan också vara envisa och självständiga.

Träning och beteende

The Shorthaired Pointer är en intelligent ras, men de kan vara envisa och utmanande att träna. De kräver en fast och konsekvent träningsmetod, men det är viktigt att undvika alltför hårdhänt behandling då detta kan leda till olycka och beteendeproblem.

Spel och energinivå

Korthårig Hønsehund är en energisk ras som älskar att leka. De har en hög energinivå och kräver regelbunden motion och stimulans för att hålla sig friska och glada. De kan också vara ganska lata och koppla av i soffhörnet efter att de fått sin dagliga dos av träning och lek.

Hälsoproblem

Korthåriga pekar är generellt friska hundar, men som med alla raser kan de uppleva vissa hälsoproblem. Några av de vanligaste hälsoproblemen som påverkar Shorthaired Pointers inkluderar öroninfektioner, höftledsdysplasi, ögonproblem och viktproblem.

Öroninfektioner

Korthåriga pekar tenderar att utveckla öroninfektioner på grund av deras långa öron, vilket kan blockera luftflödet till hörselgången och skapa en fuktig miljö som är idealisk för tillväxt av bakterier och svampar. Det är viktigt att rengöra öronen regelbundet och torka dem ordentligt efter bad eller simning för att undvika infektioner.

Höftdysplasi

Höftdysplasi är en ärftlig sjukdom som påverkar höftlederna och kan leda till smärta och stelhet i höfterna. Det är viktigt att kontrollera höftledsdysplasi innan avel på en korthårig pointer för att förhindra att sjukdomen sprider sig ytterligare.

Ögonproblem

Korthåriga Pointers kan vara benägna att utveckla ögonproblem som glaukom och luxating patella. Det är viktigt att få regelbundna ögonundersökningar för att upptäcka och behandla dessa problem tidigt.

Viktproblem

Korthåriga Pointers kan också tendera att bli överviktiga eller feta om de inte får tillräckligt med motion och en hälsosam kost. Det är viktigt att se till att hunden får tillräckligt med motion och äter en balanserad kost för att undvika viktproblem.

I allmänhet är korthåriga pekar en frisk och robust ras, men som med alla raser är det viktigt att vara medveten om eventuella hälsoproblem och vidta nödvändiga åtgärder för att förhindra dem.

Vård och underhåll

Korthårig Hønsehund är en hundras som kräver minimalt med skötsel och underhåll. Men det finns fortfarande några saker som en ägare måste ta hänsyn till för att hålla sin hund frisk och glad.

Matning och kost

Det är viktigt att ge din korthåriga Pointer en balanserad kost som passar dess storlek och aktivitetsnivå. Det rekommenderas att ge hunden två måltider om dagen, och att undvika övermatning för att undvika fetma. Det är också viktigt att ge hunden tillgång till färskvatten hela tiden.

Grooming och Shedding

Korthårig Hønsehund kräver minimalt med skötsel, eftersom dess korta päls inte kräver mycket underhåll. Det rekommenderas att borsta hunden varje vecka för att ta bort löst hår och för att stimulera blodcirkulationen. Hunden har en måttlig fällperiod och det är viktigt att borsta den oftare under denna period för att få bort löst hår.

Övningskrav

Shorthaired Pointer är en aktiv hundras som kräver regelbunden träning och träning för att hålla sig frisk och glad. Det rekommenderas att ta med hunden på minst två dagliga promenader och ge den möjlighet att springa och leka på en säker, inhägnad trädgård. Hunden lämpar sig även för olika typer av hundsporter, såsom agility och lydnadsträning.

Sammantaget är Shorthaired Pointer en hund som är lätt att underhålla och kräver minimal skötsel. Med en balanserad kost, regelbunden motion och lite borstning kommer din hund att vara frisk och glad i många år.

Tillbaka till blogg